Η «αυστηρά εμπιστευτική» δεκασέλιδη έκθεση της τρόικας για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας που μοιράστηκε στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης την προηγούμενη εβδομάδα και η οποία τέθηκε προς συζήτηση χθες στο τραπέζι του Eurogroup αποκαλύπτει ότι το υπάρχον πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας είναι εκτός στόχων και ότι η χώρα μας μπορεί να χρειαστεί μετά το 2015 και μέχρι το 2020 τρίτο πακέτο σωτηρίας, που θα κυμαίνεται από 50 δισ. ευρώ στην............
καλύτερη περίπτωση, έως 115 δισ. ευρώ στη χειρότερη.
Την έκθεση αποκάλυψαν οι «Financial Times» και το Reuters. Σύμφωνα με αυτήν, τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν προκαλούν τον κίνδυνο να υπάρξει τόσο βαθιά ύφεση που η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να ξεφύγει απο τη μαύρη τρύπα του χρέους παρά το δεύτερο πρόγραμμα των 130 δισ. ευρώ.
Με βάση το βασικό σενάριο, το οποίο μάλιστα προυποθέτει ότι θα σταματήσει ο κατήφορος της ύφεσης το 2013 και ότι θα υπάρξει ανάπτυξη 2,3% το 2014, η χώρα μας θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια 50 δισ. ευρώ από το 2015 έως το 2020, ανέφερε ο ανταποκριτής των «Financial Times» από τις Βρυξέλλες Πίτερ Σπίγκελ.
Το... κακό σενάριο. Με βάση το κακό («tailored downside scenario») σενάριο που παρουσιάζει η τρόικα, το χρέος της Ελλάδας όχι μόνο δεν θα πιάσει τον στόχο του 120% του ΑΕΠ ώς το 2020 αλλά θα αυξηθεί σε 160% του ΑΕΠ σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα. Εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο αυτό, η βοήθεια που θα χρειαστεί να παρασχεθεί στην Ελλάδα θα πρέπει να ανέλθει σε περίπου 245 δισ. ευρώ, δηλαδή θα χρειαστούν επιπλέον 115 δισ. ευρώ από τα 130 δισ. ευρώ.
Επίσης στην εμπιστευτική έκθεση της τρόικας αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων από το οποίο αναμενόταν να συγκεντρωθούν 50 δισ. ευρώ θα καθυστερήσει για μία πενταετία και θα αποφέρει τελικά 30 δισ. ευρώ και ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών που αρχικά αναμενόταν να κοστίσει 30 δισ., τώρα αναμένεται ότι θα κοστίσει 50 δισ. ευρώ.
Η έκθεση σημειώνει ότι, σε αντίθεση με όσα είχαν προβλεφθεί με βάση το πιο αισιόδοξο σενάριο, υπάρχει ο κίνδυνος να μην προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να μην ολοκληρωθεί η απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών και να αποτύχουν οι μεταρρυθμίσεις στον επιχειρηματικό κλάδο λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων.
BHMA