Τίτλοι Ειδήσεων :
Home » » ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΡΑΪΧΕΝΜΠΑΧ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΡΑΪΧΕΝΜΠΑΧ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ


Ρεπορτάζ : Ζώης Τσώλης
(από το Βήμα της Κυριακής)
Μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αρχίζει η επιχείρηση ανασυγκρότησης του κράτους και της οικονομίας, που φέρει κι αυτή τη φορά γερμανική σφραγίδα. Τη σκυτάλη στην εφαρμογή του σχεδίου ανόρθωσης πήρε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή... 
και ο επικεφαλής της Task Force για την Ελλάδα κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, αφήνοντας στη σκιά το ΔΝΤ και τον κ. Πόουλ Τόμσεν μετά την παταγώδη αποτυχία του πρώτου μνημονίου.

Το μήνυμα που έστειλε ο κ. Ράιχενμπαχ μιλώντας σε 100 και πλέον τεχνοκράτες όλων των χωρών της ευρωζώνης που εκλήθησαν στις Βρυξέλλες προκειμένου να προετοιμάσουν την εγκατάστασή τους στην Αθήνα είναι πως «για την Ελλάδα υπάρχουν 167 δισ. ευρώ και χρόνος για να ισορροπήσει την οικονομία της που βυθίστηκε στην ύφεση. Νέος στόχος είναι να επιστρέψει στις αγορές το 2015. Αν δεν τα καταφέρει, τότε μόνο θα εξετάσουμε πιθανότατα ένα τρίτο πακέτο βοηθείας».

Οπως προκύπτει από την έκθεση της Task Force οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν ότι «με το πρώτο μνημόνιο έπεσαν έξω σε όλα: Τις προβλέψεις για την ύφεση, το έλλειμμα και τον χρόνο επιστροφής στις αγορές», αποδίδοντας μέρος της ευθύνης στην ελληνική κυβέρνηση που δεν προχώρησε στις διαρθρωτικές αλλαγές.

Ο κ. Ράιχενμπαχ, αφού ενημέρωσε ότι πλέον στη χώρα μας ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις εθνικές εκλογές, εξήγησε την αλλαγή πλεύσης στην οικονομική πολιτική. Στο νέο πακέτο βοηθείας, εκτός από τα 130 δισ. ευρώ που εγκρίθηκαν τον Οκτώβριο, προστίθενται και τα 37 δισ. ευρώ που δεν κατάφερε να απορροφήσει η Ελλάδα.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν τεχνοκράτες απ' όλες τις χώρες της ευρωζώνης, η ομάδα του κ. Ράιχενμπαχ παρουσίασε αναλυτικά τα «πολύ επώδυνα μέτρα» που έχουν εφαρμοστεί στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στο νέο μείγμα πολιτικής. Στο νέο μνημόνιο το κέντρο βάρους βρίσκεται στην αναδιάρθρωση του κράτους - εγχείρημα το οποίο αναλαμβάνει γαλλογερμανική πολυεθνική δύναμη -, στην αξιολόγηση όλων των δημοσίων υπαλλήλων και στη μείωση των ειδικών μισθολογίων.

Αντιθέτως «παγώνουν» τα φορολογικά βάρη, ενώ οι ξένοι χλευάζουν το μέτρο είσπραξης των φόρων στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ και την απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης λέγοντας ότι «η κυβέρνηση επιστράτευσε εξωτικά (exotic) μέσα» προκειμένου να συγκεντρώσει τους φόρους στα ακίνητα. Περιγράφοντας τις απώλειες των προηγουμένων ετών, οι εμπειρογνώμονες είπαν ότι αποφασίστηκαν «πολύ επώδυνες» μειώσεις μισθών κατά 30% και συντάξεων κατά 15% που σε ορισμένες περιπτώσεις μεγαλύτερες, αύξηση του κατώτερου συντελεστή ΦΠΑ από 11% στο 13% και του υψηλότερου από 19% στο 23% και απολύσεις 50.000 δημοσίων υπαλλήλων το 2011.

Οι περικοπές
Κατόπιν αυτών των διαπιστώσεων εξήγησαν ότι το νέο πρόγραμμα δεν προβλέπει νέους φόρους, αλλά μειώσεις των αποδοχών στους στρατιωτικούς, αστυνομικούς και σε όσους αμείβονται με ειδικά μισθολόγια από το Δημόσιο (Νομικό Συμβούλιο, Ελεγκτικό Συνέδριο, πανεπιστημιακούς και γιατρούς) και δραστικές περικοπές των δαπανών στον χώρο της Υγείας και των φαρμάκων.

Ειδικά για το 2012 οι μεγάλες περικοπές θα γίνουν:
- στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, 520 εκατ. ευρώ,
- στα φάρμακα που συνταγογραφούν τα Ταμεία, 580 εκατ. ευρώ,
- στα επιδόματα ανεργίας που μειώνονται κατά 22%, 370 εκατ. ευρώ.

Κλειδί στο όλο πρόγραμμα και στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει η λειτουργία του ειδικού ταμείου που ανοίγει στην Τράπεζα της Ελλάδος. Στο ταμείο αυτό θα μπαίνουν τα χρήματα του πακέτου βοηθείας, τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις που υπολογίζονται σε 19 δισ. ευρώ, από 35 ιδιωτικοποιήσεις και πωλήσεις ακινήτων του Δημοσίου, κι εφόσον απαιτηθεί ένα μέρος των εσόδων (φόρων) του τακτικού προϋπολογισμού.

Η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να αποφύγει τη δέσμευση φορολογικών εσόδων από το ταμείο, καθώς αν συμβεί αυτό θα πρέπει να προχωρήσει σε νέες περικοπές των δαπανών του προϋπολογισμού λαμβάνοντας νέα επώδυνα μέτρα.

Στο Δημόσιο
Για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης τέθηκαν 5 στόχοι:
1) η δημιουργία μόνιμης δομής (γραμματείας) για τη διυπουργική συνεργασία,
2) η αξιολόγηση όλων των διοικητικών υπηρεσιών με σκοπό να μειωθεί το κόστος και το εργατικό δυναμικό (με εφαρμογή του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε 5 συνταξιοδοτήσεις),
3) η εφαρμογή κλειστού προϋπολογισμού και ελέγχου των δαπανών σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες,
4) η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και η διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού και
5) η οργάνωση διυπουργικής διεύθυνσης για τα πληροφοριακά συστήματα.

Στην αξιολόγηση των οργανισμών - υπηρεσιών που πρέπει να κλείσουν και το κυριότερο των εργαζομένων, οι ξένοι εμπειρογνώμονες θα συνοδεύουν τις ελληνικές ομάδες αξιολόγησης και θα προτείνουν λύσεις.
Αυτές οι επιτροπές που θα συσταθούν θα υποβάλλουν εισηγήσεις για τον περιορισμό των 1.400 αυτόνομων διοικητικών μονάδων του Δημοσίου που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και για τη μείωση του προσωπικού κατά 150.000 άτομα ως το 2015.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση «η αποστολή αποτελείται από εκπροσώπους της Task Force και τους διευθυντές ανθρωπίνων πόρων του κάθε υπουργείου και λειτουργεί με γαλλική τεχνική υποστήριξη.
Σε κάθε υπουργείο, η υπουργική ομάδα αξιολόγησης έχει δημιουργηθεί με σκοπό να αξιολογεί κάθε εργαζόμενο. Αυτή η επιτροπή αποτελείται από τους υπεύθυνους ανθρωπίνων πόρων και έναν έλληνα εμπειρογνώμονα αξιολόγησης και οργανώθηκε σύμφωνα με τον νόμο 4024/2011».

Οι επόπτες
Η Γαλλία αναλαμβάνει την κεντρική διοίκηση σε συνεργασία με την Ομάδα Δράσης και τη Γερμανία. Η Γερμανία αναλαμβάνει την περιφερειακή και τοπική διοίκηση, σε συνεργασία με την Ομάδα Δράσης και τη Γαλλία.Οσον αφορά τη μεταρρύθμιση στους ΟΤΑ, η ατζέντα περιλαμβάνει συζητήσεις με τον υπουργό Εσωτερικών, την Ενωση Περιφερειών και με την Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων για τον επανακαθορισμό:

* των υπευθυνοτήτων των δήμων, 

* της διαχείρισης της αστικής περιουσίας, 

* της επιτήρησης της δημοτικής διαχείρισης αποβλήτων, 

* της χρησιμοποίησης των διαρθρωτικών ταμείων σε τοπικό επίπεδο.

ΤΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ
Πατάει... «Γκάζι» η Ομάδα Δράσης
Στο κτίριο που στεγάζει τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στο Γκάζι θα στεγαστεί όπως όλα δείχνουν η πολυπληθής ομάδα των εμπειρογνωμόνων της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν υπό τον κ. Χορστ Ράιχενμπαχ. Η νέα Task Force θα έχει ευρύτερες αρμοδιότητες και θα λειτουργεί πλέον σε απόλυτο συντονισμό με την τρόικα. Το κτίριο βρίσκεται επί της οδού Πειραιώς 132, δίπλα στο νέο Μουσείο Μπενάκη, και διαθέτει πολλά άδεια γραφεία. Αποτελεί πρότυπο εφαρμογής των αρχών βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, έχει εμβαδόν 9.365 τ.μ. και υπόγειους χώρους στάθμευσης. Το κτίριο νοικιάστηκε για δώδεκα χρόνια.
http://fimotro.blogspot.com/2012/03/blog-post_3688.html
Share this article :
 
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2013. Alysida.blogspot.com - All Rights Reserved
Υλοποίηση και συντήρηση by GT advertising
Powered by Blogger