Τίτλοι Ειδήσεων :
Home » » ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ


Αρχίζει η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων (e - justice) στο Πρωτοδικείο Αθηνών την επόμενη εβδομάδα. Το μέτρο αυτό πρόκειται να επεκταθεί εντός των επόμενων δύο ετών σε όλα τα δικαστήρια της χώρας. Η εφαρμογή του νέου συστήματος το οποίο θα κοστίσει...
συνολικά 100 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του από πόρους του ΕΣΠΑ. 

Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα κατάθεσης δικογράφων προβλέπει την αφαίρεση από τα δικαστήρια όλων των εγγράφων στην πολιτική δίκη (ασφαλιστικά μέτρα, αγωγές, αυτοκίνητα, εργατικές διαφορές κ.λπ.). Τα έγγραφα θα υποβάλλονται πλέον με ηλεκτρονική μορφή από τους δικηγόρους.

Για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος της «Ηλεκτρονικής Δίκης» έχει συνεργαστεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το Πρωτοδικείο Αθηνών και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. Το έργο έχει ολοκληρωθεί τεχνικά και αναμένεται εντός των επομένων ημερών να ξεκινήσει η εφαρμογή του.

Από το Σεπτέμβριο 2011 εφαρμόζεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών η διαδικασία «Ταχείας Εξυπηρέτησης» (Fast Lane) για την κατάθεση δικογράφων. Μετά τη διαδικασία αυτή οι δικηγόροι μπορούν να παραδίδουν το δικόγραφο σε ειδικό γραφείο, λαμβάνοντας ταυτόχρονα αριθμό πρωτοκόλλου, ενώ την επόμενη εργάσιμη ημέρα μπορούν να το παραλάβουν, μαζί με τα σχετικά αντίγραφα και τον προσδιορισμό της δικασίμου, αποφεύγοντας τη, συχνά πολύωρη, αναμονή.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ανέφερε ότι εντός του 2012 αναμένονται να ολοκληρωθούν: 
α) Αναμόρφωση του συστήματος συλλογής στατιστικών και
β) Στατιστική μελέτη για τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις

Ακόμη, θα υλοποιηθούν μέσα στο 2012: 

α) Το ηλεκτρονικό πινάκιο: Δυνατότητα να αναρτάται στο Διαδίκτυο το καθημερινό πινάκιο των δικαστηρίων και να ενημερώνεται συνεχώς στη διάρκεια της ημέρας.
β) Η ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων Ποινικού Μητρώου στα κράτη-μέλη της ΕΕ- ICRS. Επιτρέπει την ηλεκτρονικά ταχύτερη ενημέρωση του κράτους-μέλους της Ε.Ε. για αμετάκλητη καταδίκη υπηκόου του από άλλο κράτος μέλος. 

Μέσα στο 2012 αναμένεται η έναρξη υλοποίησης των ακόλουθων έργων: 

1) Εθνικό ποινικό μητρώο (ολοκλήρωση το 2013): Επεκτείνεται η μηχανοργάνωση σε όλα τα τμήματα Ποινικού Μητρώου της χώρας, πέρα από τα επτά ήδη μηχανογραφημένα τμήματα (Αθήνα, Πειραιάς, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Βόλος, καθώς και το αυτοτελές Τμήμα Ποινικού Μητρώου του υπουργείου Δικαιοσύνης).

2) Ηλεκτρονικές υπηρεσίες καταστημάτων κράτησης (ολοκλήρωση το 2013): Μηχανογραφούνται όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας και να συνδεθούν με την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. 

3) Αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ολοκλήρωση το 2013). 

Μέσα στο 2012 προγραμματίζεται η προκήρυξη των παρακάτω έργων:

α) Ψηφιακή καταγραφή, απομαγνητοφώνηση, τήρηση και διάθεση πρακτικών συνεδριάσεων: Επέκταση της τήρησης πρακτικών με τη μέθοδο της μαγνητοφώνησης-απομαγνητοφώνησης στα Ειρηνοδικεία, και τις ποινικές/πολιτικές διαδικασίες στα Πρωτοδικεία και Εφετεία, καθώς και την τήρηση ηλεκτρονικού αρχείου. 

β) Βελτιστοποίηση της Ροής Ποινικής, Πολιτικής και Διοικητικής Διαδικασίας: Μελέτη των δυσλειτουργιών του συστήματος απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα, σε όλες τις βαθμίδες, και να υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπισή τους. 

γ) Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων (ΟΣΔΔΥ -ολοκλήρωση 2013-14): Δημιουργία η λεκτρονικού συστηματος για πρώτη φορά στην Ελλάδα με σκοπό την παρακολούθηση της πορείας οποιασδήποτε υποθέσεως εισάγεται στη Δικαιοσύνη. Το ΟΣΔΔΥ θα επιτρέψει την ηλεκτρονική ανταλλαγή εγγράφων και φακέλων και την ηλεκτρονική διασύνδεση με άλλους φορείς του Δημοσίου, όπως η Αστυνομία, το υπουργείο Οικονομικών κ.ά. 

Ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε επίσης ότι για την υλοποίηση του προγράμματος «Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης», έχουν συμπεριληφθεί στο νέο νόμο για τη «δίκαιη δίκη και την εύλογη διάρκεια αυτής» μια σειρά από διατάξεις προς το σκοπό της ολοκλήρωσης του θεσμικού πλαισίου. 

Ενδεικτικά:

α) Προβλέπεται η ηλεκτρονική κατάθεση, πέραν του εισαγωγικού της δίκης δικογράφου, τόσο των προτάσεων όσο και των σχετικών εγγράφων. 

β) Καταργείται η θεώρηση της απόφασης του δικαστή με τη θέσπιση της υποχρέωσης του εισηγητή δικαστή να συντάσσει την απόφαση σε ηλεκτρονική μορφή, και τη δημοσίευσή της σε δημόσια συνεδρίαση.

γ) Προβλέπονται διατάξεις για την ηλεκτρονική κατάθεση και επίδοση δικογράφου στη διοικητική δίκη.

δ) Προβλέπεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης της μήνυσης, καθώς και των σχετικών συνοδευτικών εγγράφων.
Share this article :
 
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2013. Alysida.blogspot.com - All Rights Reserved
Υλοποίηση και συντήρηση by GT advertising
Powered by Blogger