Τίτλοι Ειδήσεων :
Home » » Τα πιο "δυνατά ποτήρια" του κόσμου οι Ευρωπαίοι

Τα πιο "δυνατά ποτήρια" του κόσμου οι Ευρωπαίοι


Οι Ευρωπαίοι καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο μέρος του πλανήτη και συγκεκριμένα 12,5 λίτρα καθαρού αλκοόλ τον χρόνο ή σχεδόν τρία ποτήρια κρασί ημερησίως, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και ενώ ο τίτλος του βαρύτερου...



πότη στον κόσμο αποδίδεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά - όπου η κατανάλωση είναι σχεδόν διπλάσια του μέσου παγκόσμιου όρου - υπάρχουν μεγάλες διαφορές στα επίπεδα κατανάλωσης από περιοχή σε περιοχή καθώς και διαφορές στο πόσο συχνά, πού και πότε πίνουν οι Ευρωπαίοι.

Η Σουζάνα Τζέικαμπ, περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ευρώπη, εξηγεί ότι το γεγονός της διπλάσιας παγκόσμιας μέσης κατανάλωσης αλκοόλ των Ευρωπαίων έχει "καθαρές, αναγνωρίσιμες επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών, του περίγυρού τους και της κοινωνίας".

Ανά περιοχές, οι μεγαλύτεροι πότες καταγράφονται στην κεντρική-ανατολική και ανατολική Ευρώπη με κατανάλωση 14,5 λίτρα καθαρού αλκοόλ ανά ενήλικα τον χρόνο σε σύγκριση με 12,4 λίτρα στην κεντρική-δυτική και δυτική Ευρώπη, 11,2 λίτρα στη νότια Ευρώπη και 10,4 λίτρα στις σκανδιναβικές χώρες.

Ωστόσο, η έκθεση διαπιστώνει μια διαφορετική εικόνα αναλύοντας τα δεδομένα αυτά σε σχέση με τους δείκτες της αποκαλούμενης επικίνδυνης κατανάλωσης αλκοόλ, όπως το να πίνει κάποιος εκτός γευμάτων, σε δημόσιους χώρους ή να μεθάει.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι σκανδιναβικές χώρες 'σκοράρουν' 2,8 στην επικίνδυνη κατανάλωση αλκοόλ - με κλίμακα το 1 ως λιγότερο επιβλαβές και το 5 ως περισσότερο -, ενώ η κεντρική-ανατολική και η ανατολική Ευρώπη 'σκόραρε' λίγο πιο πάνω από το 2,9.

Η κεντρική-δυτική και η δυτική Ευρώπη και η νότια Ευρώπη κατέγραψαν σκορ στην επικίνδυνη κατανάλωση αλκοόλ 1,5 και 1,1 αντίστοιχα.

Η έκθεση επισημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερες από 40 ασθένειες και διαταραχές που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ, περιλαμβανομένης της εξάρτησης από το αλκοόλ, της κίρρωσης του ήπατος, της χρόνιας παγκρεατίτιδας προκαλούμενης από το αλκοόλ, της δηλητηρίασης από το αλκοόλ και του Συνδρόμου Εμβρυικού Αλκοολισμού.

Επίσης υπάρχουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες το αλκοόλ θεωρείται επιβαρυντικός παράγοντας, όπως τραυματισμοί και θάνατοι από τροχαία καθώς και ασθένειες όπως ο καρκίνος και τα καρδιακά νοσήματα.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι στην ΕΕ σχεδόν το 12% όλων των θανάτων το 2004 μεταξύ ανθρώπων ηλικίας 15 με 64 αποδίδονται στο αλκοόλ - ανάλογο με 1 σε 7 θανάτους για τους άνδρες και 1 σε 13 για τις γυναίκες. 

Ποσοστό λίγο μεγαλύτερο του 3% των θανάτων οφειλόταν στην κατανάλωση αλκοόλ από τρίτα πρόσωπα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την χρήση του αλκοόλ, γεγονός που αναλογεί σε 3,8% όλων των θανάτων, σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία του ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ στηρίζει πολιτικές όπως η ρύθμιση των τιμών των αλκοολούχων, η λήψη μέτρων κατά της οδήγησης υπό την επήρεια του αλκοόλ και ο περιορισμός της εμπορικής προώθησης αλκοολούχων ποτών που, όπως υποστηρίζει, έχει αποδειχτεί ότι είναι επιτυχημένοι τρόποι μείωσης των επιπέδων κατανάλωσης.
http://www.trelokouneli.gr/2012/03/blog-post_2773.html
Share this article :
 
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2013. Alysida.blogspot.com - All Rights Reserved
Υλοποίηση και συντήρηση by GT advertising
Powered by Blogger