Τίτλοι Ειδήσεων :
Home » » Robert Doisneau: Το doodle της Google για τα 100 χρόνια από τη γέννηση

Robert Doisneau: Το doodle της Google για τα 100 χρόνια από τη γέννηση


Σαν σήμερα, 14 Απριλίου, γεννήθηκε στη Gentilly ο μεγάλος Γάλλος φωτογράφος Robert Doisneau. Το σημερινό doodle της Google αποτελείται από 4 αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες του Γάλλου ζωγράφου που χαρακτηρίζεται από την φωτογραφία του "δρόμου", της κίνησης.


Η ειδικότητα του Doisneau ήτα οι φωτογραφίες από εικόνες του δρόμου, της καθημερινότητας και απέφυγε τη μόδα ή άλλες μορφές ρεπορτάζ.

Τιμήθηκε με μια σειρά από βραβεία για το έργο του. Πέθανε την 1η Απριλίου του 1994 και άφησε πίσω του μια εντυπωσιακή συλλογή από 450.000 αρνητικά, μεταξύ αυτών και οι τέσσερις φωτογραφίες παρουσιάστηκαν στο Google Doodle.


Ο Doisneau γεννήθηκε στις 14 Απριλίου 1912 και είναι διάσημος κυρίως για την φωτογραφία, "Φιλί του δημαρχείου" στην οποία ένα νεαρό ζευγάρι, αδιαφορώντας για την φασαρία τριγύρω του ανταλλάσει ένα φιλί. Η φωτογραφία αυτή, η οποία έχει το δημαρχείο του Παρισιού στο πίσω μέρος του ισογείου και στα τραπέζια του καφέ σε πρώτο πλάνο, έχει αναπαραχθεί σε κάρτες και αφίσες.
Προτιμούσε να φωτογραφίζει βάση της διαίσθησής του και όχι της επιστήμης του.

Δεν υπάρχει πιο έκδηλο παράδειγμα της αποτυχημένης αυτής Μεγάλης Ιδέας της φωτογραφίας από τα πληκτικά πορτρέτα του έτερου φίλου του, του Cartier Bresson, όση γεωμετρία κι αν έχει βάλει, όσο τέλειο κι αν δείχνει το κάδρο του. Για τον Doisneau, η γοητεία μιας εικόνας βρίσκεται αλλού, σε έναν ακαθόριστο τόπο και συναίσθημα, γι' αυτό και δεν υπάρχει λόγος να αναλώνεται ο φωτογράφος σε μια προμηθεϊκή μάχη με τον χώρο και τον χρόνο.

Robert Doisneau, Resistance fighter at rest, 1944

Ο Doisneau άφησε, πολύ πίσω του κάποια ιερά τέρατα της φωτογραφίας της εποχής του, που κάλυπταν τη δειλία τους και την έπαρσή τους με άχρηστους δογματισμούς.
Προσπάθησε μέσα από τις φωτογραφίες του να καταγράψει το ρυθμό της καθημερινής ζωής των δρόμων του Παρισιού.


Ο Doisneau φωτογραφίζει καθημερινές ανθρώπινες δραστηριότητες, στις οποίες είναι διάχυτη μια γλυκύτητα για τους ανθρώπους, ενώ σε πολλά από τα έργα του δεν λείπει και το κωμικό στοιχείο το οποίο ενσωματώνεται στη φωτογραφία του με διάθεση όχι ειρωνείας αλλά συμπάθειας. Μέσα από τον φακό του διακρίνεται καθαρά η διάθεσή του να παρατηρεί και να περιγράφει με ακρίβεια το περιβάλλον που ζουν οι απλοί ήρωες των έργων του αλλά και η αγάπη του για τα παιδιά, τα οποία σε πολλές φωτογραφίες του έχει απαθανατίσει κατά τη διάρκεια ξένοιαστων στιγμών τους.

Είχε πει:
"Τα θαύματα της καθημερινής ζωής είναι συναρπαστικά... Κανένας σκηνοθέτης δε μπορεί να οργανώσει το απροσδόκητο που θα βρείτε στο δρόμο..."

"Είναι καλύτερο, έτσι δεν είναι, να ρίξει κανείς λίγο φως σε εκείνους τους ανθρώπους που δεν είναι ποτέ στο φως της δημοσιότητας;"

Share this article :
 
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2013. Alysida.blogspot.com - All Rights Reserved
Υλοποίηση και συντήρηση by GT advertising
Powered by Blogger