Τίτλοι Ειδήσεων :
Home » » 10 απίστευτοι υπερ-υπολογιστές

10 απίστευτοι υπερ-υπολογιστές


Οι ηλεκτρονικοί υπερ-υπολογιστές είναι άκρως απαραίτητοι στη σύγχρονη επιστήμη. Διενεργούν πολλές χιλιάδες δισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο και λύνουν ακόμα και τα δυσκολότερα προβλήματα. Εξελίσσονται με τόσο ταχείς ρυθμούς που, όταν θα διαβάζετε αυτό το άρθρο, η λίστα που σας παρουσιάζουμε ίσως να έχει αλλάξει.

Οι ερευνητές προτιμούν να κάνουν πειράματα μελετώντας από κοντά τα φυσικά φαινόμενα, αλλά μερικές φορές αυτό δεν γίνεται είτε επειδή αυτά κοστίζουν πολύ είτε επειδή είναι δύσκολη ή αδύνατη η διεξαγωγή τους. Οι υπερ-υπολογιστές καθιστούν δυνατή την πραγματοποίηση πειραμάτων που θα ήταν αδύνατον να γίνουν με άλλο τρόπο, κι έτσι οι ερευνητές μπορούν να δημιουργούν νέα φάρμακα, να λύνουν ζητήματα που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση και να κατανοούν την εξέλιξη του σύμπαντος μετά το Big Bang.
O ταχύτερος από αυτούς, ο ιαπωνικός ηλεκτρονικός υπολογιστής Κ, ξεπερνάει τα δέκα petaflop που σημαίνει ότι διενεργεί τον τεράστιο όγκο των 10.510.000.000.000.000 υπολογισμών ανά δευτερόλεπτο. Στο ιλιγγιώδες επίπεδο του Κ φτάνει ο αμερικανικός υπερ-υπολογιστής Mira της IBM. Φυσικά η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Είναι σε πλήρη εξέλιξη ο αγώνας δρόμου για το ποια χώρα θα φτάσει πρώτη στο επίπεδο του 1 exaflop – τουλάχιστον στη φάση του σχεδιασμού.
Ένας υπολογιστής του 1 exaflop μπορεί να πραγματοποιήσει 1.000.000.000.000.000.000 υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο, όντας πάνω από 100 φορές ισχυρότερος από τον ταχύτερο υπερ-υπολογιστή που υπάρχει σήμερα. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ιαπωνία ανακοίνωσαν ότι στόχος τους είναι να έχουν έτοιμο έναν υπολογιστή exaflops γύρω στο 2020, και ίσως και η Κίνα να βρίσκεται τότε καθ’ οδόν.
Κάποιοι υπερ-υπολογιστές είναι ειδικά κατασκευασμένοι ώστε να πραγματοποιούν ένα συγκεκριμένο τύπο αριθμητικών υπολογισμών με απίστευτη αποτελεσματικότητα. Αυτό ισχύει, για παράδειγμα, για τον ιαπωνικό υπολογιστή επιπέδου petaflops, MDGRAPE-3, ο οποίος υπολογίζει αποκλειστικά τις κινήσεις των μορίων. Άλλοι υπολογιστές όμως είναι πολύ πιο ευέλικτοι και εξυπηρετούν σε γενικές γραμμές όλους τους ερευνητικούς κλάδους.
Share this article :
 
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2013. Alysida.blogspot.com - All Rights Reserved
Υλοποίηση και συντήρηση by GT advertising
Powered by Blogger