Ο λαβύρινθος της γραφειοκρατίας και διάφορες νομικές αγκυλώσεις (χρονοβόρα διάρθρωση και διαπραγματεύσεις, διοικητικοί λόγοι, ρυθμίσεις διακυβέρνησης) στοιχίζουν πολύ στην Ελλάδα. Και αυτό γιατί, εκτός όλων των άλλων, καθιστούν αδύνατη την απορρόφηση κοινοτικών....
κονδυλίων που είναι ζωτικά για την επιβίωση χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως αναφέρεται στην ειδική έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο στην έκθεσή του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στην Ελλάδα, η συμφωνία του ταμείου χαρτοφυλακίου υπεγράφη τον Ιούνιο του 2007, πολύ πριν εκδηλωθεί η κρίση του δημόσιου χρέους του συγκεκριμένου κράτους μέλους. Στις 30 Ιουνίου 2011, μόλις το 0,21% των 250 εκατομμυρίων ευρώ του ταμείου χαρτοφυλακίου είχε όντως καταβληθεί στις ΜΜΕ.
Οι ελληνικές ΜΜΕ άρχισαν να λαμβάνουν υποστήριξη από το ΕΣΠΑ μόλις από τον Απρίλιο του 2011 και εξής. Δεδομένου ότι η Ελληνική Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ) υπέγραψαν τη συμφωνία του ταμείου χαρτοφυλακίου νωρίς, οι προσκλήσεις υποβολής προσφορών θα μπορούσαν να είχαν δημοσιευθεί απευθείας από τον διαχειριστή του ταμείου χαρτοφυλακίου, εάν το κράτος μέλος δεν είχε καθυστερήσει τις ρυθμίσεις διακυβέρνησης του ταμείου χαρτοφυλακίου, ιδίως με το να τις εξαρτήσει από διορισμούς στις εμπλεκόμενες διαχειριστικές αρχές και στο συμβούλιο επενδύσεων του ταμείου».