Τίτλοι Ειδήσεων :
Home » » «Debate» στο Λονδίνο για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα!

«Debate» στο Λονδίνο για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα!


200 και πλέον χρόνια μετά την αρπαγή…
Το 1806 μεταφέρθηκαν στη Βρετανία και ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους γλυπτά και μάρμαρα του Παρθενώνα, τα οποία οι Βρετανοί επιμένουν να ονομάζουν «Ελγίνεια».Κανείς μπορεί να τα θαυμάσει στο Βρετανικό Μουσείο, όπως και άλλες συλλογές από κάθε γωνιά του κόσμου με χαρακτηριστική εκείνη του αιγυπτιακού πολιτισμού. Οι έντονες διαμάχες και οι ατέλειωτες αιτήσεις να επιστραφούν τα κλοπιμαία στην Ελλάδα δεν έχουν τελειωμό.

Ποιος είναι εκείνος που δε θυμάται τη μάχη της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη και το λόγο της στο Oxford Union το 1986 ως τότε υπουργός Πολιτισμού;

«Ξέρετε , λένε ότι εμείς οι ΄Ελληνες είμαστε ένας θερμόαιμος λαός. Να σας πω κάτι, είναι αλήθεια. Και είναι γνωστό πως δεν αποτελώ εξαίρεση. Γνωρίζοντας τι σημαίνουν τα γλυπτά αυτά για τον ελληνικό λαό δεν είναι εύκολο να μιλήσω ψύχραιμα για το πως πάρθηκαν τα Μάρμαρα από την Ελλάδα, αλλά θα προσπαθήσω. Το υπόσχομαι». Κάπως έτσι ξεκίνησε τη συζήτηση, μια συζήτηση που μέχρι σήμερα παραμένει ανοιχτή…

Τον Απρίλιο του 2007, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Βρετανικό Μουσείο, αναφέρθηκε ότι δεν προτίθεται να παραχωρήσει την κυριότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα σε ελληνικό μουσείο, ενώ σε νεότερη ανακοίνωσή του το 2009 ανέφερε πως, με την ευκαιρία των εγκαινίων του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, θα ήταν διατεθειμένο να δανείσει τα «Ελγίνεια», αρκεί η Ελληνική Κυβέρνηση να αναγνωρίσει το δικαίωμα ιδιοκτησίας τους στο Μουσείο. Πρόταση την οποία ευλόγως απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση. 

«Η μαρμαρένια κόρη κλαίει», ακόμη. Είναι μία από τις Καρυάτιδες που απομακρύνθηκε βίαια από τη θέση της και άφησε τις πέντε «αδερφές» της να την προσμένουν να γυρίσει. Σήμερα, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων που θα φιλοξενήσει το Λονδίνο από τις 27 Ιουλίου ως τις 12 Αυγούστου 2012, πολλές είναι οι φωνές διεθνώς που ζητούν να επιστραφούν τα μάρμαρα στην Ελλάδα. Μία από αυτές αποτελεί και πρόσφατο δημοσίευμα του Observer υπό την υπογραφή του Henry Porter με τίτλο «Οι Έλληνες μας έδωσαν τους Ολυμπιακούς – Ας τους δώσουμε πίσω τα Μάρμαρα».


Άλλη μία τέτοια κίνηση, θα μπορούσαμε να πούμε πως αποτελεί και το «debate» που διοργανώνεται στις 11 Ιουνίου από το online forum Intelligence², στο Cadogan Hall του Λονδίνου με κεντρικό θέμα την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα. Ο «διαξιφισμός» θα διαρκέσει από τις 18:45 έως τις 20: 30, ώρα Αγγλίας, το βράδυ.

Επικεφαλής της ομάδας που θα επιχειρηματολογήσει υπέρ της επιστροφής τάσσεται ο φιλέλληνας ηθοποιός Stephen Fry ενώ κατά οι Felipe Fernandez-Armesto και Tristram Hunt. Τη συζήτηση θα συντονίσει η παρουσιάστρια του BBC World News, Zeinab Badawi. Αν και δεν αναμένουμε να έχει κάποια σημαντική πολιτική επιρροή και να επιστραφούν μέσω αυτής της δράσης τα αρχαία στον τόπο τους, εντούτοις, αδημονούμε να παρακολουθήσουμε τα όσα θα τεθούν επί τάπητος.
periplanomeno.wordpress.com
Share this article :
 
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2013. Alysida.blogspot.com - All Rights Reserved
Υλοποίηση και συντήρηση by GT advertising
Powered by Blogger