Τίτλοι Ειδήσεων :
Home » » Joseph Stiglitz: Η έξοδος της Ελλάδας δεν θα ωφελήσει κανέναν

Joseph Stiglitz: Η έξοδος της Ελλάδας δεν θα ωφελήσει κανέναν


Την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ με το τέλος του κοινού νομίσματοςσυνδέει ο οικονομολόγος Joseph Stiglitz τονίζοντας πως αυτό δεν θα ωφελήσει κανέναν και κυρίως δεν πρόκειται να ωφελήσει τη Γερμανία. Επίσης ο νομπελίστας οικονομολόγος σημειώνει πως η Γερμανία με την οικονομική της πολιτικής «παράγει πλεονάσματα...
στο εσωτερικό της και εξάγει προβλήματα στις άλλες χώρες» και καλεί την Άνγκελα Μέρκελ να παραδεχτεί πως η πολιτική της λιτότητας ήταν λάθος.

Ο νομπελίστας οικονομόλογος επισημαίνει πως ο,τι έχει κάνει μέχρι σήμερα η Ευρώπη είναι λάθος, καθώς το πρόγραμμα λιτότητας οδηγεί σε περαιτέρω κατάρρευση της πραγματικής οικονομίας. Ο Joseph Stiglitz στο πρόγραμμα λιτότητας αντιπροτείνει τη δημιουργία ευρωομολόγων και καλεί τη Γερμανία να παραδεχτεί πως η λιτότητα ήταν λάθος.

«Καμία μεγάλη εθνική οικονομία στον κόσμο δεν βγήκε ποτέ από την κρίση με μέτρα λιτότητας. Η πιθανότητα να λειτουργήσει κάτι τέτοιο στην Ευρώπη είναι ελάχιστη. Η Γερμανία πρέπει να ταχθεί στην Ευρώπη υπέρ ενός κοινού φορολογικού πλαισίου, που θα ποντάρει στην ανάπτυξη, και όχι στην πολιτική λιτότητας», σημειώνει ο Joseph Stiglitz.

Σύμφωνα με το tvxs.gr, σχετικά με την καλή πορεία της οικονομίας της Γερμανίας ο Joseph Stiglitz σημειώνει πως αυτή οφείλεται εν μέρει στους ευρωπαϊκούς όρους–πλαίσιο. «Όταν υπάρχει ανάπτυξη με την παραγωγή πλεονασμάτων εξάγει τα προβλήματα σε άλλες χώρες – κάποιος άλλος τότε θα πρέπει να έχει ελλείμματα. Οι ΗΠΑ επικρίνουν έντονα την Κίνα λόγω των πλεονασμάτων της και των συνεπειών τους στην παγκόσμια οικονομία. Η Γερμανία ακολουθεί παρόμοια πολιτική. Είναι ενδιαφέρον στοιχείο που οι ΗΠΑ δεν λένε τίποτα γι’ αυτό», προσθέτει.

Τέλος όταν ρωτήθηκε αν η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας θα ήταν προς το συμφέρον των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης απάντησε: «Ένα τέλος του ευρώ δεν θα ήταν σίγουρα προς το συμφέρον της Γερμανίας. Το κόστος θα ήταν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τεράστιο. Η Γερμανία θα πληττόταν περισσότερο από όλους τους άλλους, μεταξύ άλλων επειδή το ευρώ θα υπερτιμώνταν και κατ’ επέκταση η ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας θα μειωνόταν».
http://www.trelokouneli.gr/2012/06/joseph-stiglitz.html
Share this article :
 
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2013. Alysida.blogspot.com - All Rights Reserved
Υλοποίηση και συντήρηση by GT advertising
Powered by Blogger