Αναδημοσίευση από Reuters (CN)
Το Σάββατο, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Ελλάδα φαίνεται να σημειώνει πρόοδο στην πραγματοποίηση των μεταρρυθμίσεων και ότι θα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες που είχε συνάψει, αλλά πρόσθεσε ότι θα πρέπει να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στην προσβεβλημένη από την κρίση, χώρα.
«Έχω την εντύπωση ότι, βήμα-προς-βήμα, αρχίζουμε να βλέπουμε ότι υπάρχει πρόοδος εκεί. Είναι συχνά πιο αργή από ό,τι είχαμε φανταστεί, αλλά σε αυτό το μέτωπο θα πρέπει να δοθεί εκ νέου στην Ελλάδα μία άλλη ευκαιρία», δήλωσε σε....
εβδομαδιαία συνέντευξη.
«Από τη μία πλευρά θα πρέπει να απαιτήσουμε να τηρούνται οι συμφωνίες οι οποίες αποφασίστηκαν από κοινού. Όμως, από την άλλη πλευρά θα πρέπει, στο πλαίσιο του ρόλου μας ως φίλοι και συνεργάτες, να προσφέρουμε βοήθεια και υποστήριξη.»
Η Μέρκελ δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση ήταν σε στενή επαφή με την Ελλάδα.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η ίδια επισκέφθηκε την Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια όταν και ξέσπασε η κρίση της ευρωζώνης και ενώ επιβεβαίωσε τη δέσμευση του Βερολίνου να διατηρήσει την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης, δεν πρόσφερε καμία συγκεκριμένη ανακούφιση εν όψει της έκθεσης που αναμένεται για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στη χώρα κατά τους επόμενους μήνες.
Δεκάδες χιλιάδες θυμωμένοι διαδηλωτές γέμισαν τους δρόμους της ελληνικής πρωτεύουσας κατά τη διάρκεια της εν λόγω επίσκεψης, αλλά σε μία περαιτέρω ένδειξη συμπάθειας για τους ανθρώπους αυτούς η Μέρκελ δικαιολόγησε το Σάββατο τις διαμαρτυρίες τους, υπερασπίζοντάς τες.
«Για να είμαι ειλικρινής ήμουν αρκετά ανακουφισμένη όταν επέστρεφα και πληροφορήθηκα πως όσοι διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά κανένας από αυτούς δεν κατέληξε στη φυλακή», είπε σε περιφερειακό συνέδριο του κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στην πόλη Celle, βόρεια της Γερμανίας.
Πρόσθεσε ότι το δικαίωμα της διαδήλωσης ήταν πολύ σημαντικό γι 'αυτήν, επειδή είχε περάσει 34 χρόνια της ζωής της στην πρώην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία, όπου τέτοιου είδους εκδηλώσεις ήταν απαγορευμένες.
«Ο καθένας πρέπει να είναι σε θέση να εκφράζει τη γνώμη του και στη συνέχεια θα συζητηθεί. Αυτό είναι δημοκρατία», είπε.
Περισσότερη Εμπιστοσύνη
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, θα υπερασπιστεί το ευρώ έναντι των συμφερόντων των διεθνών οικονομικών παραγόντων της αγοράς, πολλοί από τους οποίους ενδιαφέρονται λίγο για την επιτυχία της Ευρώπης και στοιχηματίζουν ότι η περιοχή δεν έχει την πολιτική βούληση να βγει από τη δύσκολη κατάσταση, δήλωσε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι αυτή η άποψη ήταν λανθασμένη.
Στο πλαίσιο των συζητήσεων για παροχές νέων χρηματικών ενισχύσεων για κράτη που προσπαθούν όπως η Ισπανία, η ίδια ζήτησε από το κόμμα της να δώσει περισσότερη εμπιστοσύνη στους εταίρους της Γερμανίας στη ζώνη του ευρώ.
«Έχουμε κάθε λόγο να εμπιστευόμαστε τους άλλους», είπε, προσθέτοντας ότι η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, είχαν κάνει το ίδιο για τη Γερμανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά είπε ότι η εμπιστοσύνη θα μπορούσε να καλλιεργηθεί μόνο εάν όλες οι χώρες παραμείνουν πιστές στην τήρηση των συμφωνιών τους. «Υποσχεθήκαμε πάρα πολλά, αποφασίσαμε πάρα πολλά και ποτέ δεν διαστάσαμε να τα υλοποιήσουμε», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό έπρεπε να αλλάξει.
Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης δήλωσαν το Σάββατο ότι η Ισπανία θα μπορούσε να ζητήσει οικονομική βοήθεια από τη ζώνη του ευρώ τον επόμενο μήνα και αν υποβληθεί και επισήμως το συγκεκριμένο αίτημα, τότε θα ήταν πιθανό να αντιμετωπιστεί παράλληλα με ένα ενδεχόμενο αναθεωρημένο πρόγραμμα δανείων για τη διάσωση της Ελλάδας και της Κύπρου σε ένα μεγάλο πακέτο.
Ερωτηθείς στη συνέντευξη του Σαββάτου, αν σε μία Ε.Ε. στην οποία ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των κρατών - μελών που ζητούν οικονομική ενίσχυση θα ήταν βιώσιμη, η Μέρκελ απάντησε: «Όχι, φυσικά και δε θα ήταν βιώσιμη. Θα ήταν λάθος εάν τα πράγματα παραμείνουν έτσι όπως είναι τώρα, αλλά στην παρούσα φάση οι αγορές είναι εκείνες που δοκιμάζουν το βαθμό της - μεταξύ μας - συνένωσης.»
Η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε ότι ήταν εναντίον της μετατροπής της Ε.Ε. στα πρότυπα ενός ομοσπονδιακού συστήματος διακυβέρνησης, όπως εκείνου των Ηνωμένων Πολιτειών: «Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να επιβαρύνουμε υπερβολικά τον εαυτό μας» επισήμανε χαρακτηριστικά.
Η Μέρκελ δήλωσε ότι η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στην Ε.Ε. την Παρασκευή, παρέχει κίνητρα για την περαιτέρω ανάπτυξη της Ένωσης.
Επιμέλεια – Μετάφραση : e-FSW