Τίτλοι Ειδήσεων :
Home » » Χαμός για το σχέδιο "Αθηνά". Αντιδράσεις από ΑΕΙ και ΤΕΙ

Χαμός για το σχέδιο "Αθηνά". Αντιδράσεις από ΑΕΙ και ΤΕΙ

Σαρωτικές αλλαγές σε χιλιάδες διδάσκοντες και φοιτητές φέρνει το σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας, καθώς προωθείται, σύμφωνα με το «Εθνος», ομοσπονδιοποίηση ιδρυμάτων με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του εκπαιδευτικού προσωπικού και των υποδομών. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κατεύθυνση στην οποία κινείται το σχέδιο «Αθηνά» για τα ιδρύματα που εδρεύουν στην πρωτεύουσα είναι η εξής:
• Μειώνονται σε 3 από 7 τα πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Αθήνα
• Συνεχίζουν να λειτουργούν αυτόνομα το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών
• Δημιουργείται ένα υπερπανεπιστήμιο, το οποίο θα συντονίζει το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Οικονομικό, το Γεωπονικό, το Πάντειο και το Χαροκόπειο. Και τα πέντε αυτά ιδρύματα θα διατηρήσουν τον τίτλο τους.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες είναι πιθανό να υπάρξει και ένα τεχνολογικό ίδρυμα στην Αθήνα, το οποίο θα συντονίζει σε διοικητικό και εκπαιδευτικό επίπεδο τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Στόχος του υπουργείου Παιδείας, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είναι να αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό. Με απλά λόγια, οι διδάσκοντες θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε περισσότερα του ενός ιδρύματα και σε τμήματα με συναφές γνωστικό αντικείμενο.
Επίσης, οι υποδομές των Ιδρυμάτων (αμφιθέατρα, εργαστήρια κ.α.) θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και από φοιτητές άλλων πανεπιστημίων. Στελέχη του υπουργείου Παιδείας που ασχολήθηκαν με την κατάρτιση του σχεδίου «Αθηνά» υποστηρίζουν ότι με τις συνενώσεις τμημάτων και Ιδρυμάτων θα υπάρξει εξορθολογισμός της δημόσιας χρηματοδότησης και θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν καλύτερα τα κονδύλια για την ανώτατη εκπαίδευση.
Στέλεχος του υπουργείου Παιδείας αναφερόμενο στην ομοσπονδιοποίηση ορισμένων Ιδρυμάτων τόνισε ότι θα μπορούσε να γίνει στα πρότυπα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, το οποίο έχει στην εποπτεία του αρκετά ανώτατα ιδρύματα. Οσον αφορά τα ιδρύματα της Περιφέρειας, σύμφωνα με το «Εθνος», φαίνεται πως οι συγχωνεύσεις θα ακολουθήσουν άλλο μοντέλο, καθώς δύσκολα θα υπάρξουν ενοποιήσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Η ηγεσία του υπουργείου θα προχωρήσει σε δεκάδες συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, στα οποία καταγράφονται κάθε χρόνο ελάχιστες πρώτες προτιμήσεις και ένα μεγάλο ποσοστό των φοιτητών εγκαταλείπει τις σπουδές του.
ΠΗΓΗ: Εθνος

Αντιδράσεις
Την  αντίθεσή της στη συγχώνευση τμημάτων του σχεδίου «Αθηνά», καθώς «οδηγούν στη συρρίκνωση του ιδρύματος κατά 60%» εκφράζει η διοίκηση του «Αλεξάνδρειου» ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ενώ ο σύλλογος διοικητικού προσωπικού του ΤΕΙ προχωρά από τη Δευτέρα στις 7 π.μ. σε κατάληψη «επ’ αόριστον» του ιδρύματος.
Η διοίκηση του ΑΤΕΙΘ θεωρεί τις προτεινόμενες ανακατατάξεις «τουλάχιστον απρογραμμάτιστες» και ανορθολογικές και επισημαίνει ότι οδηγούν σε «απαξίωση» το ίδρυμα, με επιπτώσεις και στην οικονομία (βιομηχανία, αγροτοκτηνοτροφία) της ευρύτερης περιοχής, όπου παρέχει δυναμικό και τεχνογνωσία, ενώ δηλώνει ότι θα σταθεί «στο πλευρό των καθηγητών, των φοιτητών και των οικογενειών τους»
Ο σύλλογος διοικητικού προσωπικού του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης υπογραμμίζει μεταξύ άλλων τα προβλήματα που συνεπάγεται η μεταφορά θέσεων και σπουδαστών σε άλλες ΤΕΙ (Φλώρινα, Σέρρες), και επισημαίνει ότι «οι απαραίτητες συγχωνεύσεις» θα μπορούσαν να γίνουν και «εντός του ιδρύματος».
«Η θέση μας να συνεχιστεί η λειτουργία του Πανεπιστημιακού Τμήματος Διοίκησης Τεχνολογίας στη Νάουσα είναι σταθερή και αδιαπραγμάτευτη» τονίζει σε δήλωση του ο δήμαρχος Νάουσας Αναστάσιος Καραμπατζός, υπογραμμίζοντας ότι έχει ζητήσει ήδη συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό και ότι ο δήμος και το δημοτικό συμβούλιο θα «δώσουν τον αγώνα» τους για να αλλάξει η απόφαση.
Απόψε το βράδυ, στη Φλώρινα, διοργανώνεται με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, σύσκεψη, με όλους τους φορείς της πόλης, για να συζητηθεί η σχεδιαζόμενη μεταφορά ενός τμήματος των ΤΕΙ Φλώρινας (σε Καστοριά) και ενός τμήματος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (στη Θεσσαλονίκη). Η δημοτική αρχή έχει εκφράσει ήδη την αντίθεση της στις αλλαγές, ζητώντας να παραμείνουν τα δύο τμήματα στην πόλη.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Share this article :
 
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2013. Alysida.blogspot.com - All Rights Reserved
Υλοποίηση και συντήρηση by GT advertising
Powered by Blogger