Τίτλοι Ειδήσεων :
Home » » Μισθοί των 490 ευρώ από σήμερα

Μισθοί των 490 ευρώ από σήμερα


«Πλήρεις κανόνες δικαίου άμεσης εφαρμογής» αποτελούν σύμφωνα με το άρθρο 1 του νέου Μνημονίου που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, χθες το βράδυ από τη Βουλή, την ίδια ώρα που το κέντρο της Αθήνας φλεγόταν, οι διατάξεις....
που αλλάζουν άρδην το σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα και οδηγούν σε μεγάλη και απότομη υποτίμηση της αμοιβής της εργασίας. Έτσι, από σήμερα, υπό την πίεση των δανειστών μας, για άμεση εφαρμογή, χωρίς καθυστερήσεις, οι μισθοί που προβλέπονται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) μειώνονται κατά 22% σε σύγκριση με το επίπεδο που ίσχυε την 1η Ιανουαρίου 2012. Για τους νέους (ηλικίας κάτω των 25), οι μισθοί που ορίζονται από την ΕΓΣΣΕ θα μειωθούν κατά 32%, χωρίς περιοριστικούς όρους. 

Από σήμερα, αναστέλλονται και οι διατάξεις του νόμου και των συλλογικών συμβάσεων που προβλέπουν αυτόματες αυξήσεις μισθών, περιλαμβανομένων εκείνων περί ωριμάνσεων. Παρ’ ότι στην έκθεση της Β’ Διεύθυνσης Επιστημονικών Μελετών, στο πλαίσιο της νομοτεχνικής επεξεργασίας του σχεδίου νόμου που με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ψηφίστηκε με πλειοψηφία 199 βουλευτών, διατυπώνονται ενστάσεις ως προς τη συνταγματικότητα των διατάξεων που παρεμβαίνουν στη συλλογική αυτονομία και παρακάμπτουν Διεθνείς Συμβάσεις και άρθρα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, αυτές μπορούν να εφαρμοστούν από σήμερα, και μάλιστα χωρίς την ψήφιση εφαρμοστικών νόμων. 

Υπό το βάρος της αναγκαιότητας του νέου δανείου, ο νόμος πλέον, οδηγεί τους ανειδίκευτους εργάτες αλλά και όσους αμείβονται με τους κατώτατους μισθούς, στην απώλεια έως και τριών μισθών ετησίως. Μάλιστα, στο κείμενο του Μνημονίου, προβλέπεται δυνατότητα και νέας μείωσης των κατώτατων ορίων που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ, έως τον Ιούλιο ώστε να ευθυγραμμισθούν με αυτά της Πορτογαλίας, δηλαδή τα 566 ευρώ μικτά. Ήδη, από σήμερα, ο κατώτατος μισθός πέφτει στα 586,08 ευρώ (καθαρά 489,38), ενώ για τους νέους κάτω των 25 η αμοιβή καθορίζεται στα 510,94 ευρώ (καθαρά 440,44 ευρώ). Η μείωση των κατώτατων μισθών, εκτιμάται ότι θα συμπαρασύρει μία σειρά επιδομάτων που συνδέονται με την ΕΓΣΣΕ με κυριότερο το επίδομα ανεργίας το οποίο σήμερα, υπολογίζεται με βάση το 55% του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.

Δηλαδή, από τα 461,5 ευρώ που είναι σήμερα το επίδομα ανεργίας, ενδέχεται να υποχωρήσει στα 359,97 ευρώ.

http://www.trelokouneli.gr/2012/02/490.html
Share this article :
 
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2013. Alysida.blogspot.com - All Rights Reserved
Υλοποίηση και συντήρηση by GT advertising
Powered by Blogger