δεκτό επί της αρχής χθες, όπως δήλωσε τη νύχτα της Πέμπτης ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Παρόλη τη σημαντική πρόοδο η οποία επιτεύχθηκε τις τελευταίες ημέρες, δεν έχουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία στο τραπέζι για να λάβουμε αποφάσεις αμέσως», είπε ο Γιούνκερ μετά το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης, το οποίο διήρκεσε περίπου πεντέμισι ώρες. Νέα συνάντηση έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη.
Σύμφωνα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τρεις είναι οι βασικοί όροι: Ο πρώτος αφορά την έγκριση την Κυριακή, από το ελληνικό κοινοβούλιο, της νέας δανειακής σύμβασης.
Ο δεύτερος όρος είναι να εξευρεθούν πρόσθετες περικοπές ύψους 325 εκατ. ευρώ για το 2012.
Ο τρίτος όρος αφορά στην παροχή «ισχυρών δεσμεύσεων» από τους πολιτικούς αρχηγούς για την εφαρμογή του προγράμματος.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διεμήνυσε ότι καμία δόση του νέου δανείου δεν θα εκταμιευθεί χωρίς να υπάρχει πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Ερωτηθείς ποιος ήταν ο σκοπός της χθεσινής συνάντησης των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, ο Γιούνκερ απάντησε ότι ήταν μία κίνηση τακτικής, σημειώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι αν δεν είχε συγκαλέσει το Eurogroup χθες το πρωί δεν θα υπήρχε συμφωνία μεταξύ των ελλήνων πολιτικών αρχηγών.
Ο «ειδικός λογαριασμός»
Η ευρωζώνη «μελετά την πιθανότητα» να δημιουργηθεί ένας δεσμευμένος λογαριασμός για τη χρηματοδότηση του χρέους της Ελλάδας, δήλωσε από την πλευρά του ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα, Όλι Ρεν μετά το πέρας των εργασιών του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Ερωτηθείς σχετικά με αυτήν τη γαλλογερμανική πρόταση ο Ρεν είπε ότι «μελετάται από την Επιτροπή», η οποία τη θεωρεί «μια ορατή πιθανότητα», όπως και η ευρωζώνη.
Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, παραδέχτηκε ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης.
Διευκρίνισε ωστόσο ότι η πρόταση δεν είναι ακόμη σαφής, ενώ παράλληλα τόνισε ότι ούτως ή άλλως το ελληνικό κράτος, μετά τις περιπέτειες στις οποίες ενεπλάκη, θα είναι εφεξής εντάξει προς τις διεθνείς οικονομικές υποχρεώσεις του.
Βενιζέλος: Ώρα αποφάσεων
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απηύθυνε έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πράξουν ό,τι είναι αναγκαίο ώστε την ερχόμενη Τετάρτη που θα συνεδριάσει εκ νέου το eurogroup να πληρούνται οι προϋποθέσεις για την έγκριση του νέου προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα.
«Το Eurogroup δεν έλαβε την τελική θετική απόφαση καθώς διατυπώθηκαν πολλές αντιρρήσεις από πολλές χώρες, αντιρρήσεις βασισμένες στο γεγονός ότι δεν ολοκληρώσαμε σε συνεργασία με την τρόικα, πλήρως τον κατάλογο των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, που πρέπει να ληφθούν για να καλυφθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2012 καθώς παρέμειναν προς διευκρίνιση μέτρα συνολικού ύψους 325 εκατομμυρίων», ανέφερε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών.
«Το κυριότερο είναι πως το eurogroup έλαβε σοβαρά υπόψη του το γεγονός πως δεν έχουν δοθεί ακόμη από τους αρχηγούς όλων των κομμάτων έγγραφες, ρητές και ανεπιφύλακτες δεσμεύσεις για την υποστήριξη του προγράμματος αυτού», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η χώρα μας βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και θα πρέπει αυτή τη στιγμή ν’ αποφασίσουμε τι επιδιώκουμε για το μέλλον και ευθέως να το θέσουμε στον εαυτό μας.
Το κρίσιμο δίλημμα
Θα πρέπει δηλαδή ν’ απαντήσουμε εάν βλέπουμε τη σωτηρία και το μέλλον της χώρας μέσα στην ευρωζώνη ή ευνοούμε μία άλλη πολιτική που αναγκαστικά οδηγεί εκτός ευρωζώνης.
«Παρήλθε ο χρόνος της ασάφειας, της αβεβαιότητας, της αμφιθυμίας. Δεν μπορεί πλέον κανείς να κρατεί μία στάση που πατά σε δύο βάρκες», είπε χαρακτηριστικά ο έλληνας υπουργός.
Ζήτησε να μην έχουν οι στοχεύσεις εκλογικό και μικροπολιτικό χαρακτήρα και ήταν κατηγορηματικός ως προς τις προοπτικές, αναφέροντας ότι έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε θυσίες και ακόμα μεγαλύτερες θυσίες.
«Έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε ταπεινώσεις, που υφίσταται μία χώρα, ένα έθνος ιστορικό και υπερήφανο και ακόμα μεγαλύτερες ταπεινώσεις που θα αναγκαστεί να υποστεί εάν με την ψευδαίσθηση ότι διατηρούμε την υπερηφάνεια μας και την αξιοπρέπειά μας, οδηγηθούμε σε λύσεις που έχουν πολύ μεγαλύτερο κοινωνικό, οικονομικό και θεσμικό κόστος», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.