Τίτλοι Ειδήσεων :
Home » » 40 λεπτά συζήτηση Σαμαρά και Ερντογαν.. Στην ατζέντα ΑΟΖ και τζαμί!

40 λεπτά συζήτηση Σαμαρά και Ερντογαν.. Στην ατζέντα ΑΟΖ και τζαμί!

Από αλλού αναμενόταν η είδηση στο Κατάρ, από αλλού προέκυψε. Και αυτό γιατί η ταυτόχρονη διαμονή των κ. Αντώνη Σαμαρά και Ταγίπ Ερντογαν στο ίδιο ξενοδοχείο («Four Seasons») του Εμιράτου άνοιξε την ατζέντα των ελληνοτουρκικών επί ουδέτερου εδάφους. Στη συνάντηση που κράτησε περίπου μισή ώρα ήταν επίσης παρόντες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και ο επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Ελληνα πρωθυπουργού, ο πρέσβης Στ. Βασιλόπουλος και συζητήθηκαν τα παρακάτω:

1. Ο κ. Σαμαράς έθεσε για πρώτη φορά στην τουρκική πλευρά το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), με τον Τούρκο πρωθυπουργό να κρατά κλειστά τα χαρτιά του, παραπέμποντας στη συνάντηση που θα γίνει στην Αγκυρα.

2. Εκτενής αναφορά έγινε και για την οικονομική κρίση. Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις, καθώς υπάρχει και τουρκικό ενδιαφέρον για μια σειρά επενδύσεων στην Ελλάδα, όπως π.χ. με την πρόσφατη αγορά τουριστικών μαρίνων. Μάλιστα, ο Τούρκος πρωθυπουργός φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό «κι εγώ την κρίση της ξεπέρασα κάνοντας ιδιωτικοποιήσεις». Ακούγοντας ο κ. Σαμαράς τις αναφορές Ερντογάν στον «ισλαμικό καπιταλισμό», μίλησε για τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να αναθερμανθεί η οικονομία και να αρχίσει η ανάπτυξη, δίνοντας έμφαση και στα ταξίδια που ξεκίνησε το τελευταίο διάστημα. Αλλωστε, και οι δύο συνέπεσαν στην Ντόχα στο πλαίσιο του επενδυτικού σαφάρι που έχουν αρχίσει.

3. Ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε σύμφωνα με το πρακτορείο Αναντολού θέματα που αφορούν τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης (Τούρκους τούς αποκάλεσε προκλητικά), αλλά και τον πρόσφατο νόμο για τους ιμάμηδες. Ο κ. Σαμαράς τόνισε στον κ. Ερντογάν ότι οι νέες διατάξεις θεραπεύουν τις αδυναμίες που είχαν εμφανιστεί στο αρχικό νομοσχέδιο του 2007. Αν ενταχθούν οι ιμάμηδες μουσουλμάνοι κληρικοί σε καθεστώς δημοσίου υπαλλήλου, τότε αυτό θα αποτελεί αναβάθμιση και όχι υποβάθμισή τους.

4. Ο Τούρκος πρωθυπουργός πρότεινε ανερυθρίαστα να κατασκευάσουν εκείνοι το τζαμί στην Αθήνα για να έχουν οι μουσουλμάνοι χώρο λατρείας!

5. Σε ερώτηση αν θα επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης (θέμα που έχει επανέλθει τις τελευταίες ημέρες στον τουρκικό Τύπο), ο κ. Ερντογάν είπε «μπορεί, γιατί να μη γίνει».

Εντωμεταξύ συμφωνήθηκε το ταξίδι (εκτός απροόπτου) του πρωθυπουργού στην Τουρκία στις 4 και 5 Μαρτίου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ελληνοτουρκικού Συμβουλίου Συνεργασίας στην Αγκυρα.

Τέλος, οι υπουργοί Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και Δ. Αβραμόπουλος προγραμματίζεται να συναντηθούν στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια που θα πραγματοποιηθεί στο Μόναχο το διάστημα 1-3 Φεβρουαρίου.


Τρία μνημόνια συνεργασίας με τον σεΐχη Αλ Θάνι

Για νέο ξεκίνημα στις σχέσεις των δύο χωρών μίλησαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς και του Κατάρ σεΐχης Αλ Θάνι, μετά τη συνάντησή τους στην πρωτεύουσα Ντόχα.
Στη συνάντηση, που έγινε σε πολύ καλό κλίμα, καταγράφηκε η αμοιβαία θέληση για επενδυτική συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, που θα προχωρήσουν με καθορισμένα βήματα το προσεχές διάστημα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο «πακέτο» επενδύσεων θα είναι ύψους 1 δισ ευρώ.
Οι τομείς που μπήκαν στη συζήτηση ήταν -μεταξύ άλλων- ο τουρισμός, η ενέργεια, ο ηλεκτρισμός, και οι κατασκευές.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα προσφέρει ευκαιρίες για επενδύσεις και πρόσθεσε ότι συζητάμε συγκεκριμένα πρότζεκτς λαο ότι δεν θέλουμε πυροτεχνήματα αλλά αποτελεσματικότητα και λύσεις, ενώ ο ομόλογός του τού Κατάρ είπε ότι και εκείνοι έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν επενδύσεις και ότι αναζητούν σοβαρούς συνομιλητές.

Τέλος υπογράφηκαν τρία μνημόνια συνεργασίας (πολιτισμού, ανάπτυξης και αθλητισμού) ενώ συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός ταμείου που θα χρηματοδοτήσει ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.


Νίκος Ελευθερόγλου
Share this article :
 
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2013. Alysida.blogspot.com - All Rights Reserved
Υλοποίηση και συντήρηση by GT advertising
Powered by Blogger