Τίτλοι Ειδήσεων :
Home » » Προσοχή: Απατεώνες το παίζουν… “ Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος”

Προσοχή: Απατεώνες το παίζουν… “ Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος”

Αν λάβετε email ότι η “Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος” έχει μπλοκάρει τον υπολογιστή σας μην “τσιμπήσετε”… Δεν είναι και μικρό πράγμα να ανοίγεις τον υπολογιστή σου και να βλέπεις ένα μήνυμα από την ΕΛ.ΑΣ- Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το οποίο να σε ενημερώνει ότι ο Η/Υ έχει μπλοκαριστεί γιατί επισκεφθήκατε ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου και παιδικής πορνογραφίας, κτηνοβασίας κλπ, καθώς επίσης ότι στείλατε και email (spam) με μορφή που περιέχουν τρομοκρατική πρόθεση.

Αυτό το μήνυμα (φώτο) είδε στην οθόνη ένας Λαμιώτης και έπαθε σοκ. Δεν ήξερε τι να κάνει.. Τρελάθηκε…έφτασε σε σημείο να αναρωτιέται μήπως με κάποιον τρόπο, κάποιος επιτήδειος μπήκε όντως στον υπολογιστή του και τον χρησιμοποίησε εν αγνοία του!!!

Οι απατεώνες του έγραφαν επίσης, ότι για την απεμπλοκή απαιτείται η αποστολή 100 ευρώ μέσω προπληρωμένης κάρτας (Paysafe ή Ukash), προκειμένου να επανέλθει ο υπολογιστής στην κανονική του λειτουργία.

Όταν συνήλθε από το σοκ και σκέφτηκε πιο ψύχραιμα επικοινώνησε απ΄ ευθείας με την “Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος” και όπως τον ενημέρωσαν τα “θύματα”, που έχουν δεχθεί μπλοκάρισμα στον υπολογιστή τους, με αυτό τον τρόπο είναι πάρα πολλά και ότι πρόκειται για ηλεκτρονική απάτη.
Τον ενημέρωσαν επίσης ότι οι επιτήδειοι βάζουν τα θύματα να πληρώσουν το “πρόστιμο” με την κάρτα τους και στη συνέχεια τους υποκλέπτουν τα στοιχεία και τους αδειάζουν τον λογαριασμό.
Τα τηλεφωνήματα και τα email, που δέχθηκε η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ήταν τόσα πολλά, που την ανάγκασαν να εκδώσει ανακοίνωση-οδηγία και να ενημερώσει ότι εντόπισαν τον server.

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κακόβουλο λογισμικό εντοπίστηκε στο διαδίκτυο για δήθεν μπλοκάρισμα ηλεκτρονικών σελίδων και υπολογιστών από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Εμφανίζεται μήνυμα, το οποίο ενημερώνει το χρήστη πως για την απεμπλοκή απαιτείται η πληρωμή αντιτίμου των 100 ευρώ μέσω προπληρωμένης κάρτας.

Κακόβουλο λογισμικό εντοπίστηκε στο διαδίκτυο, στο οποίο εμφανίζεται μήνυμα, για δήθεν μπλοκάρισμα ηλεκτρονικών σελίδων και αντίστοιχα των χρηστών των σελίδων αυτών από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στο συγκεκριμένο μήνυμα αναφέρεται πως για την απεμπλοκή απαιτείται η αποστολή 100 ευρώ μέσω προπληρωμένης κάρτας (Paysafe ή Ukash), προκειμένου να επανέλθει ο υπολογιστής στην κανονική του λειτουργία.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, το κακόβουλο λογισμικό φιλοξενείται σε πορνογραφικές ιστοσελίδες και προσβάλει υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows. Κατά την διαδικασία «φόρτωσης» της ιστοσελίδας, εμφανίζεται αυτόματα στην οθόνη του υπολογιστή, μήνυμα το οποίο ενημερώνει το χρήστη ότι έχει επισκεφτεί ιστοσελίδες με πορνογραφία ανηλίκων και για το λόγο αυτό ο υπολογιστής του έχει πλέον μπλοκαριστεί από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Στην περίπτωση που ο χρήστης συμπληρώσει τον αριθμό της προπληρωμένης κάρτας, αυτός αποστέλλεται σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση και αποθηκεύεται σε βάση δεδομένων που έχει δημιουργηθεί παρέχοντας πλέον πρόσβαση στα συγκεκριμένα στοιχεία από άλλα άτομα.
Από τη διαδικτυακή αστυνομική έρευνα αλλά και ψηφιακή ανάλυση των στοιχείων που διενήργησαν εξειδικευμένα στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προέκυψε ότι η συγκεκριμένη ηλεκτρονική σελίδα ανήκει σε Ουκρανικό εξυπηρετητή (server).

Από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει σχηματιστεί δικογραφία, η οποία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Καλούνται οι πολίτες που τυχόν έχουν εντοπίσει ή έχουν προσβληθεί από το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό να μην εισαγάγουν τα ποσά που δήθεν απαιτούνται για την απεμπλοκή του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους και να ενημερώσουν τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Ως λύση προτείνεται η επανεκκίνηση του ηλεκτρονικού υπολογιστή σε ασφαλή λειτουργία (F8 αι επιλογή safe mode κατά την εκκίνηση) και στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί επαναφορά του συστήματος σε ημερομηνία προγενέστερη από την ημερομηνία που εμφανίσθηκε το μήνυμα (Εργαλεία Συστήματος Επαναφορά συστήματος).

Για πληροφορίες και τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με την προσβολή από το κακόβουλο λογισμικό μπορείτε να καλείτε στους αριθμούς: 210-6476464 και 210-6476461, καθώς επίσης να επικοινωνείτε μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης : ccu@cybercrimeunite.gov.gr , της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Το Μήνυμα – απάτη και στην Κρήτη

Τρέχουν και δε φθάνουν τις τελευταίες ημέρες δεκάδες Ηρακλειώτες, οι οποίοι έκπληκτοι βλέπουν μπλοκαρισμένη την οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους από μήνυμα της …Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το οποίο ζητά να καταβάλλουν το χρηματικό ποσό των 100 ευρώ για να μην επέμβει η υπηρεσία.

Τα τελευταία 24ωρα χρήστες του διαδικτύου σε χωριό του Ηρακλείου έγιναν αποδέκτες αυτού του μηνύματος και άρχισαν πανικόβλητοι είτε να τηλεφωνούν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να διαμαρτυρηθούν είτε να καλούν επειγόντως τους τεχνικούς για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Ηρακλειώτης που διατηρεί εμπορικό κατάστημα ανέφερε στην «Πατρίδα» ότι έγινε ρεζίλι σε πελάτες καθώς επιχειρούσε να εκτυπώσει κάποιο τιμολόγιο για να τους το παραδώσει. Παρά την επίμονη προσπάθεια του να εκτυπώσει το τιμολόγιο, η διαδικασία δεν προχωρούσε.

«Πίστεψα ότι είχε κολλήσει το μηχάνημα και έτσι έκανα επανακκίνηση. Με το που άνοιξε η οθόνη του υπολογιστή, εμφανίστηκε το μήνυμα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήμα- τος που ανέφερε ότι έπρεπε να καταβάλλω 100 ευρώ επειδή είχα επισκεφθεί ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου.

Έπεσαν τα μούτρα μου από την ντροπή γιατί φυσικά το είδαν οι πελάτες. Και εγώ κεραυνοβόληθηκα. Τελικά ενημερώθηκα ότι πρόκειται για απάτη, για κάποιον ιό» ανέφερε στην «Πατρίδα».

Το θέμα ωστόσο φέρεται να έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις αφού ολοένα και περισσότεροι Ηρακλειώτες, χρήστες του διαδικτύου, έχουν πέσει θύματα αυτής της απάτης με αποτέλεσμα πολλοί να τρέχουν να καταβάλλουν τα 100 ευρώ για να γλυτώσουν τα …μπερδέματα με τους »χάκερς» του Νόμου.

Πρόκειται για απάτη

Πρόκειται για μήνυμα-ιό που δεν έχει καμία σχέση με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ο ίδιος ο προϊστάμενος της υπηρεσίας, Μανόλης Σφακιανάκης προ ημερών και ενώ βρισκόταν στο Ηράκλειο στο πλαίσιο ημερίδας, είχε χτυπήσει «καμπανάκι», γνωστοποιώντας ότι πρόκειται για απάτη που έχουν στήσει άτομα στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη, χιλιάδες χρήστες έχουν αναγκαστεί να αγοράσουν κάρτες, τις οποίες ξύνουν για να πληρώσουν μέσω διαδικτύου τα 100 ευρώ, τα οποία εισπράττουν «κάποιοι απατεώνες στο εξωτερικό».

Από τη διαδικτυακή αστυνομική έρευνα αλλά και ψηφιακή ανάλυση των στοιχείων που διενήργησαν εξειδικευμένα στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προέκυψε ότι η συγκεκριμένη ηλεκτρονική σελίδα ανήκει σε Ουκρανικό εξυπηρετητή (server).

Στο συγκεκριμένο μήνυμα αναφέρεται πως για την απεμπλοκή απαιτείται η αποστολή 100 ευρώ μέσω προπληρωμένης κάρτας (Paysafe ή Ukash), προκειμένου ο υπολογιστής να…επανέλθει στην κανονική του λειτουργία.

Στην περίπτωση που ο χρήστης συμπληρώσει τον αριθμό της προπληρωμένης κάρτας, αυτός αποστέλλεται σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση και αποθηκεύεται σε βάση δεδομένων που έχει δημιουργηθεί παρέχοντας πλέον πρόσβαση στα συγκεκριμένα στοιχεία από άλλα άτομα.

Από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καλούνται οι πολίτες που τυχόν έχουν εντοπίσει ή έχουν προσβληθεί από το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό να μην εισαγάγουν τα ποσά που δήθεν απαιτούνται για την απεμπλοκή του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους και να ενημερώσουν άμεσα την υπηρεσία.

Ως λύση προτείνεται η επανεκκίνηση του ηλεκτρονικού υπολογιστή σε ασφαλή λειτουργία (F8 και επιλογή safe mode κατά την εκκίνηση) και στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί επαναφορά του συστήματος σε ημερομηνία προγενέστερη από την ημερομηνία που εμφανίσθηκε το μήνυμα (Εργαλεία Συστήματος Επαναφορά συστήματος).

paratiritis
Share this article :
 
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2013. Alysida.blogspot.com - All Rights Reserved
Υλοποίηση και συντήρηση by GT advertising
Powered by Blogger