Τίτλοι Ειδήσεων :
Home » » Σε πτωτική τροχιά η λιανική αγορά φαρμάκων

Σε πτωτική τροχιά η λιανική αγορά φαρμάκων

Πτωτικές τάσεις καταγράφονται στη λιανική αγορά φαρμάκων, σύμφωνα με κλαδική μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Icap Group, στην οποία παρουσιάζονται οι προοπτικές εξέλιξης του κλάδου.

 Στον κλάδο λιανικού εμπορίου φαρμάκων και παραφαρμακευτικών ειδών δραστηριοποιείται σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων (φαρμακεία). Η συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση και, κυρίως, οι παρεμβάσεις της Πολιτείας (μείωση ποσοστών περιθωρίου κέρδους, διαδοχικές μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων), όπως επισημαίνει η Icap Group, αλλάζουν δραστικά το περιβάλλον του φαρμακευτικού κλάδου στο σύνολό του, συμπεριλαμβανομένων και των φαρμακείων.

 Σχετικά με τα χαρακτηριστικά, τη δομή και διάρθρωση της αγοράς των φαρμακείων, στη μελέτη αναφέρονται τα εξής: Κύριο χαρακτηριστικό της λιανικής αγοράς φαρμάκων είναι η ύπαρξη πληθώρας σημείων πώλησης, διάσπαρτων σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα η εν λόγω αγορά να είναι «κατακερματισμένη».

Η συντριπτική πλειοψηφία των φαρμακείων αφορά μεμονωμένα/ανεξάρτητα καταστήματα (ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες και ατομικής μορφής επιχειρήσεις). Στην εγχώρια αγορά φαρμακείων δραστηριοποιούνται και κάποιες εταιρείες (ιδρυθείσες, στην πλειοψηφία τους, από φαρμακοποιούς), οι οποίες έχουν αναλάβει την «κεντρική συμβουλευτική διαχείριση» ενός δικτύου φαρμακείων, τα οποία λειτουργούν με τον ίδιο «διακριτικό τίτλο» έχουν κοινούς προμηθευτές σε ορισμένα είδη και παρέχουν κάποιες εξειδικευμένες υπηρεσίες στους πελάτες τους.

 Περαιτέρω, μεγάλο μέρος των φαρμακοποιών είναι μέλη στους οικείους προμηθευτικούς συνεταιρισμούς ανά περιοχή, οι οποίοι αποτελούν και τη βασική πηγή προμήθειας φαρμάκων. Στον κλάδο των φαρμακείων εκτιμάται ότι απασχολούνται 11.300 φαρμακοποιοί, 4.000 βοηθοί φαρμακοποιοί και 15.000 λοιπό προσωπικό (συνολικά, περίπου 30.000 εργαζόμενοι).

 Η αξία των συνολικών λιανικών πωλήσεων φαρμάκων, την περίοδο 2004-2009, κατέγραψε ανοδική πορεία, ενώ, την τελευταία διετία, υποχώρησε και, το 2011/10, παρουσίασε μείωση κατά 7,8%. Ως εκ τούτου, οι συνολικές πωλήσεις των φαρμακείων, εν μέσω γενικότερης ύφεσης και θεσμικών παρεμβάσεων, εμφάνισαν μείωση 7,6%, το 2011/10.

 Η συντριπτική πλειονότητα των φαρμακείων (70%) εκτιμάται ότι πραγματοποιεί ετήσιο κύκλο εργασιών μεταξύ 200.000 - 800.000 ευρώ. Τα φαρμακεία των οποίων οι ετήσιες συνολικές πωλήσεις δεν ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ, εκτιμώνται σε ποσοστό 16% του συνόλου.

 Σχετικά με τη διάρθρωση ανά κατηγορία φαρμάκου, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα εκτιμάται ότι κάλυψαν ποσοστό 72% επί των συνολικών πωλήσεων των φαρμακείων, το 2011. Ακολούθησαν τα φάρμακα υψηλού κόστους και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, το μερίδιο των οποίων εκτιμάται στο 10% και 8% επί του συνόλου, αντίστοιχα.

πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://ksipnistere.blogspot.gr/2013/01/blog-post_4482.html
Share this article :
 
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2013. Alysida.blogspot.com - All Rights Reserved
Υλοποίηση και συντήρηση by GT advertising
Powered by Blogger