Ελλάδα βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στο στόχο της. Κυβερνητική πηγή ανέφερε το πρωί της Πέμπτης στο Reuters πως η συμμετοχή «είναι πολύ υψηλή», χωρίς πάντως να δίνει συγκεκριμένο ποσοστό.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg, που επικαλείται στοιχεία από εταιρίες και κυβερνητικούς παράγοντες, η συμμετοχή στο PSI έχει ήδη φθάσει στα 124 δισ. ευρώ, καθώς έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στο «κούρεμα» περισσότερες από 30 ευρωπαϊκές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες.
Επιπλέον, στο «κούρεμα» από ελληνικής πλευράς θα μπουν τα ομόλογα ύψους περίπου 18 δισ. ευρώ που κατέχει η Τράπεζα της Ελλάδος, για λογαριασμό των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και 3,31 δισ. ευρώ των 8 ασφαλιστικών Ταμείων που δέχθηκαν να συμμετάσχουν (έξι Ταμεία, με τίτλους 3,4 δισ. ευρώ, αρνήθηκαν). Το πρωί της Πέμπτης ανακοινώθηκε η συμμετοχή της Ελληνικής Τράπεζας.
Συνολικά, οι ιδιώτες ομολογιούχοι υπό ελληνικό δίκαιο κατέχουν ομόλογα ύψους 177 δισ. ευρώ.
Ο αρχικός στόχος της Αθήνας είναι να φθάσει το 75% έως 80% συμμετοχή στο PSI, κάτι που κατά τις εκτιμήσεις θα επιτευχθεί. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, η επιθυμία της κυβέρνσης είναι να φθάσει η συμμετοχή στο 80%, έτσι ώστε να ασκηθεί πίεση στην ISDA και να μην ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου.
Όπως δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ο επικεφαλής του hedge fund Greylock Capital Management και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του IIF, Χανς Χιούμς, το ποσοστό θα ξεπεράσει το 80%.
Κυβερνητικός αξιωματούχος, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, ανέφερε το πρωί της Πέμπτης στο Reuters πως το ποσοστό συμμετοχής «είναι πολύ υψηλό, ο ρυθμός που προχωρούν οι εγγραφές στο PSI είναι καλός». «Πάμε καλά, είμαστε αισιόδοξοι» ανέφερε η πηγή.
Την Τετάρτη, αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ είχε αναφέρει σε δηλώσεις του στο πρακτορείο πως η συμμετοχή «θα ξεπεράσει κατά πολύ το όριο του 75%».
Υπενθυμίζεται ότι αν το ποσοστό διαμορφωθεί κάτω από το 75%, το PSI δεν θα υλοποιηθεί (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) και αν είναι από 75% έως 90%, τότε κυβέρνηση και τρόικα θα εξετάσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους.
Θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι στην τελευταία περίπτωση η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης και θα καταστήσει υποχρεωτικό το «κούρεμα» και γι' αυτούς που δεν θέλουν να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι το όριο για την ενεργοποίηση της ρήτρας είναι το 66,6%.
Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι έως τις 22:00 το βράδυ της Πέμπτης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, θα χρειαστούν περίπου δύο ώρες -δηλαδή έως τα μεσάνυχτα- προκειμένου να γίνει η καταμέτρηση.
Η ανακοίνωση του αποτελέσματος θα γίνει στις 8 το πρωί της Παρασκευής. Θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup αργά το μεσημέρι για να εκτιμηθεί η κατάσταση και να αποφασισθεί εάν θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CAC's).
in.gr