Τίτλοι Ειδήσεων :
Home » , » Ποιοι πήραν τα 60.000.000€ για τα Leopard

Ποιοι πήραν τα 60.000.000€ για τα Leopard


Τους αποδέκτες της «μίζας» (μαμούθ!) ύψους 60.000.000 ευρώ ψάχνουν να βρουν οι εισαγγελείς Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος, οι οποίοι ερευνούν και πάλι την υπόθεση της προμήθειας αρμάτων μάχης τύπου LEOPARD-2HEL για τον Ελληνικό Στρατό, η διαδικασία για την απόκτηση των οποίων ξεκίνησε το 1998 επί υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου και ολοκληρώθηκε το 2003 με την υπογραφή της σύμβασης από τον τότε υπουργό Εθνικής Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου! 

Οι δύο εισαγγελείς Πρωτοδικών .......
έχουν αποστείλει ήδη αιτήματα δικαστικής συνδρομής στο Μονακό και στις βρετανικές Παρθένες Νήσους, ενώ έχουν αρχίσει να καλούν και τους πρώτους μάρτυρες για την υπόθεση. Επισημαίνεται ότι το ιλιγγιώδες ποσό της «μίζας» που δόθηκε για την προμήθεια των αρμάτων μάχης αποκαλύφθηκε μέσω μιας μυστικής σύμβασης και μιας δικαστικής διένεξης των εξωχώριων εταιριών που ενεπλάκησαν στη «διαδρομή» του «μαύρου χρήματος». 

Ειδικότερα, κατά τη συμφωνία αυτή η εταιρία International Bartet and Offset Service Corporation (IBOS), που είχε ως διαχειρίστρια την εταιρία Transat Maritime στο Μονακό, «είναι υπεύθυνη για την υποστήριξη της γερμανικής KMW και αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει στην EvanstoGroup Ltd, με έδρα στις βρετανικές Παρθένους Nήσους, προμήθεια της τάξεως του 3% της καθαρής αξίας των προϊόντων, που θα παραδώσει η KMW». (Η Evanston Ltd προσέφυγε στο διαιτητικό δικαστήριο το 2003 διεκδικώντας αυτά τα χρήματα και «αποκάλυψε» με τον τρόπο αυτό τη σύμβαση για την περίφημη προμήθεια 3%, που υπολογίζεται στα 60.000.000 ευρώ.) 

Η υπόθεση είχε ερευνηθεί και στο παρελθόν από τον τότε εισαγγελέα Πρωτοδικών Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος στο πόρισμά του (από μια δικογραφία 500.000 σελίδων!) επισήμαινε ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις δωροδοκίας, ωστόσο, είχε κρίνει ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της απιστίας για πολιτικά πρόσωπα. Μετά, ωστόσο, την παραγγελία για τη διενέργεια μεγάλης προκαταρκτικής εξέτασης για τα εξοπλιστικά προγράμματα, που ξεκίνησε από τις καταγγελίες για «πλουτισμό κάποιων», πριν από ενάμιση χρόνο, του πρώην γενικού διευθυντή αμυντικών εξοπλισμών και επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Ευάγγελου Βασιλάκου, η προμήθεια των LEOPARD-2HEL μπαίνει εκ νέου στο μικροσκόπιο των δικαστικών αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι τη συγκεκριμένη προμήθεια, συνολικού ύψους πάνω από 2 δισ. ευρώ, είχε καταγγείλει τότε η Ν.Δ. διά του αρμόδιου τομεάρχη της και μετέπειτα υπουργού Εθνικής Αμυνας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου αναλαμβάνοντας τη δέσμευση ότι όταν θα γινόταν κυβέρνηση θα προχωρούσε σε επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης• αυτό και έκανε, καθώς οι Γερμανοί, αντιλαμβανόμενοι τα κενά που υπήρχαν, κάτι που αποδεικνύεται από τις σημερινές δικαστικές έρευνες, παραχώρησαν στη χώρα μας δωρεάν 150 LEOPARD 1A2 μαζί με εργοστασιακό εξοπλισμό και ανταλλακτικά και 84 LEOPARD 2Α4 προς 250.000 ευρώ έκαστο μαζί με τα πυρομαχικά, όταν κάθε άρμα που αποκτήθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κόστισε στον Ελληνα φορολογούμενο πολίτη πάνω από 8.000.000 ευρώ το ένα, χωρίς τα πυρομαχικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα άρματα μάχης είχαν προταθεί από τη γερμανική κυβέρνηση ως ενδιάμεση λύση, ωστόσο η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επέλεξε την προμήθεια νέων!

Μάλιστα όταν τα συγκεκριμένα άρματα (LEOPARD 2-HEL) άρχισαν να φτάνουν από το 2008 στην Ελλάδα διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα (ρωγμές στον πυργίσκο κ.λπ.). 

Βάσω Παλαιού
εφημερίδα Δημοκρατία
http://www.eglimatikotita.gr/2012/03/60000000-leopard.html
Share this article :
 
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2013. Alysida.blogspot.com - All Rights Reserved
Υλοποίηση και συντήρηση by GT advertising
Powered by Blogger