Τίτλοι Ειδήσεων :
Home » » ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΡΩΤΑΜΕΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ, ΛΕΕΙ Ο ΟΛΙ ΡΕΝ

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΡΩΤΑΜΕΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ, ΛΕΕΙ Ο ΟΛΙ ΡΕΝ


Την Παρασκευή θα ληφθούν οι αποφάσεις από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για την ενίσχυση των ευρωταμείων στήριξης (EFSF και ESM), δήλωσε την Τρίτη ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν. «Την Παρασκευή θα αποφασιστεί η περαιτέρω ενίσχυση, κάτι που...
θα μας βοηθήσει να εξαλείψουμε τυχόν εναπομείνασες αμφιβολίες. Είμαι αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό ενίσχυσης της εμπιστοσύνης», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Νωρίτερα, στην ίδια συνέντευξη, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, παρουσιάζοντας τις εκθέσεις του Οργανισμού για την Ευρωζώνη και την ΕΕ, ζήτησε την ενίσχυση της δύναμης πυρός του ευρωπαϊκού τοίχους προστασίας.

«Την Παρασκευή θα αποφασιστεί η περαιτέρω ενίσχυση, κάτι που θα μας βοηθήσει να εξαλείψουμε τυχόν εναπομείνασες αμφιβολίες. Είμαι αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό ενίσχυσης της εμπιστοσύνης», είπε ο κ. Ρεν.

Οι υπουργοί Οικονομικών συναντώνται την Παρασκευή στην Κοπεγχάγη, όπου αναμένεται να συμφωνήσουν για τη μορφή και το μέγεθος των ταμείων στήριξης.

«Έχουμε ήδη κάνει σημαντικά και αποφασιστικά βήματα για τη δημιουργία ενός ισχυρότερου και μονιμότερου δικτύου προστασίας, προκειμένου να αποφευχθεί η επέκταση (της κρίσης) σε άλλες χώρες και να περιοριστεί η αστάθεια στις αγορές, εάν υπάρξει», συμπλήρωσε ο κ. Ρεν.

Στην ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων προστασίας της Ευρωζώνης αναφέρθηκε και ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να θωρακιστεί καλύτερα», δήλωσε την Τρίτη, μιλώντας σε σεμινάριο του Ευρωκοινοβουλίου.

H γερμανική κυβέρνηση, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις που έκανε την Δευτέρα η καγκελάριος Μέρκελ, υπαναχωρεί από την αρχική αδιάλλακτη στάση που κρατούσε στο θέμα των ταμείων στήριξης.

Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, η κ. Μέρκελ εμφανίζεται τώρα διατεθειμένη να υποχωρήσει στη διαμάχη για την ενίσχυση των κεφαλαίων. Όπως άφησε να εννοηθεί, το Βερολίνο δεν πρόκειται να αντισταθεί πλέον στο αίτημα των περισσότερων κρατών της Ευρωζώνης να συνδυαστούν τα κονδύλια του προσωρινού μηχανισμού EFSF με εκείνα του διαδόχου μηχανισμού του ESM.

Το μοντέλο το οποίο προκρίνει η Α. Μέρκελ αλλά και ο Β. Σόιμπλε, καθώς προκαλεί τις μικρότερες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας, προβλέπει βοήθεια μέχρι και 940 δισ. ευρώ, αφού EFSF και ESM θα συνεχίσουν να υφίστανται παράλληλα. 

«Ο ESM όμως θα παραμείνει επί της αρχής και μόνιμα στα 500 δισ.», επανέλαβε χθες η καγκελάριος. 

Στη βάση της δεύτερης, εναλλακτικής πρότασης, θα προστεθούν στα προβλεπόμενα 500 δισ. ευρώ για τον ESM και τα 200 δισ. ευρώ που μέχρι τώρα υπολόγιζε ο προσωρινός μηχανισμός EFSF για βοήθεια προς την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Και στις δυο περιπτώσεις πάντως η οικονομική επιβάρυνση της Γερμανίας θα είναι σαφώς μεγαλύτερη απ' ότι σήμερα. Και αυτό σημαίνει ότι η ενίσχυση του ESM θα πρέπει να περάσει εκ νέου από τη γερμανική βουλή, καθώς αυτή έχει εγκρίνει γερμανική συμμετοχή μέχρι του ποσού των 211 δισ. ευρώ.

Μέσα Απριλίου, το ΔΝΤ θα αποφασίσει στην εαρινή του σύνοδο εάν θα προχωρήσει στη σύσταση ειδικού ταμείου για την Ευρώπη. 

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει τονίσει επανειλημμένως ότι βασική προϋπόθεση γι΄ αυτό είναι να βάλουν προηγουμένως οι Ευρωπαίοι πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη, κάτι που όπως φαίνεται εισκούστηκε από το Βερολίνο.
http://fimotro.blogspot.com/2012/03/blog-post_1010.html
Share this article :
 
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2013. Alysida.blogspot.com - All Rights Reserved
Υλοποίηση και συντήρηση by GT advertising
Powered by Blogger