Τίτλοι Ειδήσεων :
Home » » Έλληνας ιατρός ρίχνει φως στους κίνδυνους της οστεοπόρωσης

Έλληνας ιατρός ρίχνει φως στους κίνδυνους της οστεοπόρωσης


Μια τεράστια διεθνής έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνια, εντόπισε δεκάδες νέες γενετικές περιοχές που συνδέονται με αυξημένο ή, αντίθετα, με μικρότερο κίνδυνο για οστεοπόρωση και κατάγματα. Επικεφαλής σε αυτή την έρευνα που αναμένεται να χαράξει νέους δρόμους στο θέμα της οστεοπόρωσης, ήταν ο Έλληνας καθηγητής της ιατρικής σχολής των Ιωαννίνων, δρ Γιάννης Ιωαννίδης.
Στόχος της έρευνας αυτής είναι η ανακούφιση των πασχόντων και η δημιουργία νέων φαρμάκων κατά της οστεοπόρωσης. “Μάθαμε πλέον ότι η γενετική αρχιτεκτονική της ασθένειας είναι πολύ πολύπλοκη”, δήλωσε ο ελληνικής καταγωγής επιστήμονας. Η έρευνα (μετα- ανάλυση), που αξιολόγησε και συνέκρινε 17 γενετικές μελέτες, οι οποίες αφορούσαν περισσότερους από 100.000 ανθρώπους, εντόπισε έξι περιοχές γονιδίων, οι οποίες σχετίζονται με τον κίνδυνο εξασθένησης των οστών και πρόκλησης κατάγματος στους μηρούς ή τη μέση.
Όμως οι ερευνητές επισήμαναν ότι ...
ακόμα είναι πρόωρο να προβλέψουν ποιος πραγματικά άνθρωπος αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων. Όσοι έχουν στο γενετικό υλικό τους τον μεγαλύτερο αριθμό αυτών των γενετικών παραλλαγών, που σχετίζονται με τη μείωση της οστικής πυκνότητας, έχουν μόνο μιάμιση φορά μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης σε σχέση με όσους έχουν τον μέσο όρο αυτών των γονιδιακών ποικιλομορφιών.
Από την άλλη, όσοι έχουν τις περισσότερες από αυτές τις γενετικές ποικιλομορφίες έχουν τρεις έως τέσσερις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για οστεοπόρωση και κατάγματα σε σχέση με όσους έχουν τις λιγότερες.
Αν και χρειάζονται νέες μεγαλύτερου εύρους μελέτες, φαίνεται πάντως πως η νέα γενετική έρευνα ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Σύμφωνα με τον Ιωαννίδη, στο μέλλον αναμένεται να ανακαλυφθούν και άλλες γενετικές περιοχές που σχετίζονται με την οστεοπόρωση και τον κίνδυνο καταγμάτων. “Στην πραγματικότητα», όπως είπε, «ίσως υπάρχουν 500 ή και περισσότερες γονιδιακές ποικιλομορφίες που ρυθμίζουν την οστεοπόρωση. Για να τις βρούμε όλες, θα πρέπει να μελετήσουμε εκατομμύρια ασθενείς. Είναι αυτό μη ρεαλιστικό; Δεν νομίζω. Αργά ή γρήγορα, θα γίνει εφικτό”.
Από ελληνικής πλευράς, στη μελέτη συμμετείχαν επίσης ο Ευάγγελος Ευαγγέλου και η Ευαγγελία Τζανή της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Γιώργος Δεδούσης του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας- Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και η Παναγούλα Κόλλια του Τμήματος Γενετικής και Βιοτεχνολογίας της Σχολής Βιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών.
http://ksipnistere.blogspot.com/2012/04/blog-post_3613.html
Share this article :
 
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2013. Alysida.blogspot.com - All Rights Reserved
Υλοποίηση και συντήρηση by GT advertising
Powered by Blogger