Τίτλοι Ειδήσεων :
Home » » ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΧΡΕΟΥΣ Η ΙΣΠΑΝΙΑ

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΧΡΕΟΥΣ Η ΙΣΠΑΝΙΑ


Στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Δεκεμβρίου σκαρφάλωσε τη Δευτέρα η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου αναφοράς, ενώ το ευρώ υποχώρησε κάτω από τα 1,30 δολάρια για πρώτη φορά το τελευταίο δίμηνο, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την ικανότητα της ισπανικής κυβέρνησης να συγκρατήσει υπό έλεγχο τα δημόσια οικονομικά της τέταρτης μεγαλύτερης...
οικονομίας της Ευρωζώνης.

Το ευρώ διολίσθησε έως τα 1,2995 δολάρια, χαμηλότερο επίπεδο από τις 16 Φεβρουαρίου. Πτωτικά κινείται έναντι των περισσοτέρων νομισμάτων και έναντι της βρετανικής λίρας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των 18 τελευταίων μηνών (82,10 πένες/ευρώ).

Η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου αυξήθηκε έως 0,18% στο 6,16%, υψηλότερο επίπεδο από την 1η Δεκεμβρίου, όταν ευρωπαϊκή κρίση χρέους είχε φθάσει στο αποκορύφωμα της.

Το Χρηματιστήριο της Μαδρίτης σημειώνει μικρές απώλειες (-0,30% περίπου), ωστόσο είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό χρηματιστήριο που είναι σήμερα σε αρνητικό έδαφος.

Την Τρίτη, η Ισπανία θα ξαναβγεί στις αγορές για τη διάθεση εντόκων γραμματίων διάρκειας 12 και 18 μηνών. Την Πέμπτη, θα πωλήσει ομόλογα λήξεως Οκτωβρίου 2014 και Ιανουαρίου 2022.

Ανοδικά κινούνται οι αποδόσερις και άλλων ευρωπαϊκών ομολόγων. Το ιταλικό 10ετές αυξήθηκε κατά 0,13% σε 5,65%, το βελγικό κατά 0,08% σε 3,47% και το πορτογαλικό κατά 0,06% σε 12,62%.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος υποστήριξε, σε συνέντευξή του, ότι η νευρικότητα των αγορών μπορεί να συνεχιστεί λόγω των «αμφιβολιών για το ευρωπαϊκό σχέδιο» κατά της κρίσης.

«Εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες για το ευρωπαϊκό σχέδιο και υπ' αυτήν την έννοια μπορεί να ξαναδούμε καταστάσεις όπως αυτές της περασμένης εβδομάδας», είπε στη συνέντευξή του στην εφημερία El Mundo.

Τρία είναι τα βασικά σημεία γύρω από τα οποία αμφισβητούνται οι προοπτικές της ισπανικής οικονομίας:

Πρώτον, η δυνατότητα που έχουν οι αυτόνομες περιοχές να πετύχουν το στόχο μείωσης του ελλείμματος, δεύτερον, οι εκτιμήσεις ότι η πολιτική λιτότητας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη και τρίτον οι φόβοι ότι η εξσθένηση της οικονομίας θα έχει επιπτώσεις στον -ευάλωτο- τραπεζικό τομέα.

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Jaime Garcia-Legaz ήταν περισσότερος αποκαλυπτικός, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τις επιθυμίες της ισπανικής κυβέρνησης, καθώς σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα ζήτησε από την ΕΚΤ να αυξήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων.
http://fimotro.blogspot.com/2012/04/blog-post_7649.html
Share this article :
 
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2013. Alysida.blogspot.com - All Rights Reserved
Υλοποίηση και συντήρηση by GT advertising
Powered by Blogger