Τίτλοι Ειδήσεων :
Home » » ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΩΣ ΤΙΣ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΩΣ ΤΙΣ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ


Ρεπορτάζ : Μαρία Βουργάνα
(από την Ημερησία)
Υπό το φόβο ενός «μπλακ άουτ» στο σύστημα Taxisnet από τη μαζική υποβολή φορολογικών δηλώσεων της τελευταίας στιγμής το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να παρατείνει την προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών... 
δηλώσεων μέχρι και τις 31 Ιουλίου. Η προθεσμία έληγε κανονικά τη Δευτέρα, 16 Ιουλίου, αλλά μέχρι χθες περίπου 1,8 εκατ. φορολογούμενοι δεν είχαν υποβάλει τη φορολογική δήλωσή τους.
Το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για την τελευταία παράταση που δίνεται και ταυτόχρονα διευκρινίζει ότι ο χρόνος και ο τρόπος πληρωμής του φόρου δεν εξαρτώνται από την ημερομηνία υποβολής καθόσον όλες οι δηλώσεις που θα υποβληθούν μέχρι τις 31 Ιουλίου θα έχουν την ίδια μεταχείριση.
Το υπουργείο Οικονομικών ζητά από τα λογιστικά γραφεία να μεριμνήσουν τόσο για τη σωστή κατανομή του χρόνου υποβολής δηλώσεων όσο και για την ενημέρωση των φορολογουμένων για τις αρνητικές επιπτώσεις της μη ή της εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων.
Οσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα δήλωση:
Χάνουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ, καθώς δεν έχουν το δικαίωμα να προσκομίσουν αποδείξεις και θα πληρώσουν επιπλέον φόρο.
Θα πληρώσουν πρόστιμο επί του φόρου που ανέρχεται στο 1,5% για κάθε μήνα καθυστέρησης.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων συνεχίζει να παρακολουθεί και να ενισχύει τα ηλεκτρονικά συστήματά της ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν όλοι οι φορολογούμενοι χωρίς να ταλαιπωρούνται.
Χάος στις εφορίες 
Αντίθετα στις εφορίες οι φορολογούμενοι... αναστενάζουν. Εικόνα χάους επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στις ΔΟΥ όλης της χώρας. Χιλιάδες φορολογούμενοι σπεύδουν στην εφορία κυρίως για να προμηθευτούν τον κλειδάριθμο ο οποίος είναι απαραίτητος για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης ή για να «κλείσουν» τα ανενεργά βιβλία τους προκειμένου να γλιτώσουν το τέλος επιτηδεύματος των 500 ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται το αδιαχώρητο με τεράστιες ουρές και οι φορολογούμενοι να ταλαιπωρούνται με τις ώρες.
Ο συνωστισμός παρατηρείται κυρίως στο Τμήμα Μητρώου των ΔΟΥ όπου οι φορολογούμενοι απευθύνονται για:
1. Την απόκτηση κλειδάριθμου που είναι απαραίτητος για την ηλεκτρονική πρόσβαση στο Τaxisnet και την υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Φέτος η υποβολή της δήλωσης γίνεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ. Από την ηλεκτρονική υποβολή εξαιρούνται οι συνταξιούχοι εκτός κι αν αποκτούν εισοδήματα από την άσκηση ατομικής επιχείρησης ή από ελευθέριο επάγγελμα. Οι φορολογούμενοι που δεν ήταν πιστοποιημένοι στο Τaxisnet έλαβαν ταχυδρομικά τον κλειδάριθμο πρόσβασης. Πολλοί από όσους είχαν πιστοποιηθεί και υπέβαλαν εκ νέου αίτηση για την απόκτηση κλειδαρίθμου διαπίστωσαν ότι οι παλιοί κωδικοί που είχαν δεν ισχύουν. Για να πάρουν το νέο κλειδάριθμο θα πρέπει να επισκεφθούν το τμήμα Μητρώου οποιασδήποτε εφορίας. Τις ημέρες αυτές η προσέλευση για παραλαβή κλειδαρίθμων είναι μαζική.
2. Η υποβολή δήλωσης διακοπής εργασιών από όσους φορολογουμένους διαθέτουν ανενεργό δελτίο παροχής υπηρεσιών και θέλουν να γλιτώσουν από την πληρωμή του τέλους επιτηδεύματος των 500 ευρώ. Η ταλαιπωρία για τους φορολογουμένους που θέλουν να κλείσουν τα βιβλία τους είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς θα πρέπει να επισκεφθούν τουλάχιστον τρία τμήματα στην εφορία πριν ολοκληρώσουν τη διαδικασία διακοπής εργασιών (Μητρώου, Εισοδήματος, Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων). Η προθεσμία για τη διακοπή εργασιών λήγει κανονικά στις 16 Ιουλίου αλλά αναμένεται να παραταθεί μέχρι και τις 31 Ιουλίου, ημέρα που λήγει η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών δηλώσεων. Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις που έχει ήδη υποβληθεί ή θα υποβληθεί φορολογική δήλωση, χωρίς να έχει προηγηθεί εκπρόθεσμη διακοπή δραστηριότητας και κατ' επέκταση έχει ήδη επιβληθεί τέλος επιτηδεύματος, οι φορολογούμενοι μπορούν, εφόσον πραγματοποιήσουν εκπρόθεσμη διακοπή της δραστηριότητάς τους, να υποβάλουν στην αρμόδια ΔΟΥ αίτηση διαγραφής του βεβαιωθέντος ποσού.
Νέα προθεσμία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές
Μία ακόμη ευκαιρία μέχρι τις 31 Ιουλίου δίνει το υπουργείο Οικονομικών στους οφειλέτες του Δημοσίου προκειμένου να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση και να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε πολλές δόσεις. Στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα μπορούν να υπαχθούν όλες οι οφειλές ή δόσεις οφειλών που έχουν καταστεί εφόσον δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τις 75.000 χιλιάδες ευρώ για νομικά πρόσωπα.
Παρατάσεις
έως 31 Ιουλίου υποβολή ηλεκτρονικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος
έως 31 Ιουλίου υπαγωγή στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών
έως 30 Νοεμβρίου υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) 2012
Share this article :
 
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2013. Alysida.blogspot.com - All Rights Reserved
Υλοποίηση και συντήρηση by GT advertising
Powered by Blogger