Το Κρεμλίνο έχει εκφράσει την πεποίθησή του ότι το νομοσχέδιο είναι κατάλληλο για την προστασία της Ρωσίας από τις εξωτερικές απόπειρες επηρεασμού της εσωτερικής πολιτικής της χώρας.
Ο νέος νόμος ενέχει και μια οικονομική διάσταση. Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ήδη εκφράσει την οργή τους για τη νομοθεσία, αφού η Δούμα ψήφισε επίσης υπέρ της επιβολής προστίμωνπου θα αγγίζουν τα 5 εκατ. ρούβλια (153.000 δολάρια) και μια πιθανή ποινή φυλάκισης δύο χρόνων για όλους τους οργανισμούς ή άτομα που θα εντοπίζεται ότι λειτουργούν κατά παράβαση του νέου νόμου.
Η Λουντμίλα Αλεξέγιεβα, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι στη Μόσχα, θεωρεί ότι ο νέος χαρακτηρισμός και το καθεστώς του "ξένου πράκτορα" θα αναγκάσει την οργάνωση να συρρικνωθεί, αφού θα είναι υποχρεωμένη, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, να αρνείται δωρεές σε ξένο νόμισμα.Η Αλεξέγιεβα εξηγεί: "Οι μη εύποροι δεν συνεισφέρουν συνήθως σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ενώ οι πλούσιοι φοβούνται ότι μπορεί να χάσουν τις επιχειρήσεις τους [αν κάνουν δωρεές]".
Σε απάντηση στους επικριτές της κυβέρνησής του, ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, διαβεβαίωσε όσους θίγονται από τη νέα νομοθεσία ότι η κρατική χρηματοδότηση θα αυξηθεί για όσες ΜΚΟ επιδίδονται σε δραστηριότητες οι οποίες "στο σύνολό τους κρίνονται χρήσιμες και θετικές για τη χώρα μας".
Η τελευταία κίνηση της Ρωσίας θυμίζει έντονα την κίνηση που έγινε και από την Αίγυπτο στις αρχές του έτους, οπότε η αιγυπτιακή κυβέρνηση, τότε υπό τον έλεγχο της στρατιωτικής διοίκησης της SCAF της Αιγύπτου, απέλασε εκατοντάδες εργαζόμενους σε ΜΚΟ και αργότερα άσκησε δίωξη εναντίον 43 ατόμων για "ενστάλαξη διχόνοιας και ανάμειξη στην άσκηση εσωτερικής πολιτικής", στον απόηχο των διαδηλώσεων της "Αραβικής Άνοιξης" στην πλατεία Ταχρίρ και αλλού. Στα άτομα αυτά συμπεριλαμβάνονταν Αμερικανοί, Γερμανοί, Νορβηγοί, Σέρβοι και Ιορδανοί πολίτες. Η Αίγυπτος προειδοποίησε τότε ότι δεν θα επιτρέψει την λειτουργία ΜΚΟ στο εσωτερικό της χώρας χωρίς ειδική άδεια.
Η κίνηση εκείνη της Αιγύπτου προκάλεσε σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο με τις ΗΠΑ, κατά το οποίο η Ουάσιγκτον απείλησε ότι θα διακόψει το ετήσιο πακέτο αμυντικής ενίσχυσης της Αιγύπτου, συνολικής αξίας σχεδόν 2 δισ. δολαρίων το χρόνο.
Προς μεγάλη απογοήτευση των επαγγελματιών "δημιουργών" εθνών της Ουάσιγκτον, η Αίγυπτος ήταν η πρώτη χώρα που συνειδητοποίησε πώς ακριβώς λειτουργεί το κύκλωμα των ΜΚΟ, και λίγο διάστημα πριν είχαν αντιδράσει εναντίον του αμερικανικής έμπνευσης δικτύου μη κυβερνητικών οργανώσεων και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων - ενός δικτύου, που λειτουργεί αθόρυβα και δίνει τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να παίζουν και στα δύο ταμπλώ του γεωπολιτικού παιχνιδιού. Αφού συνειδητοποίησε ότι είχε εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους στην προσπάθεια να εξασφαλιστεί η κατάκτηση της Λιβύης για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, η Αίγυπτος αντιλήφθηκε ότι μπορεί σύντομα να χάσει την εύνοια όσων χρηματοδοτούν τις εξελίξεις από την Ουάσιγκτον, ίσως μέσω άλλης μιας υποστηριζόμενης από τη Δύση "Αραβικής Άνοιξης" σε κάποια άλλη στιγμή στο μέλλον.
Μερικές από τις εταιρείες και τα ιδρύματα που θεωρούνται
σπόνσορες της αμερικανικής ΜΚΟ "National Endowment for Democracy"
Στη νέα εποχή των "χρωματιστών επαναστάσεων", πολλές από τα οποίες έχουν καταγραφεί ως επιδοτούμενες από συγκεκριμένα κέντρα και σε ορισμένες περιπτώσεις οργανώθηκαν από ΜΚΟ και ιδρύματα, όπως το αμερικανικόFreedom House και το Open Society Institute του Τζορτζ Σόρος, αλλά και από άλλες οργανώσεις που συνδέονται με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, όπως το Εθνικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο (NDI)και φυσικά, το διαβόητο National Endowment for Democracy. Επιπλέον, κάποιες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια, όπως η USAID, είναι πλέον ευρέως γνωστές ως τα απόλυτα μέτωπα για επιχειρήσεις της CIA σε όλο τον κόσμο.
Ένας άλλος βασικός παράγοντας που έδρασε στο κίνημα της "Αραβικής Άνοιξης", τόσο στην Τυνησία όσο και στην Αίγυπτο, είναι μια άλλη οργάνωση που χρηματοδοτεί ο Σόρος: η CANVAS ή Centre for Applied Non-violent Action and Strategies (Κέντρο Εφαρμοσμένων Μη Βίαιων Στρατηγικών Δράσεων),γνωστό από παλιά ως OPTOR!.
Η οργάνωση αυτή ιδρύθηκε από τους Σέρβους Ιβάν Μάροβιτς και Σρόντια Πόποβιτς. Και οι δύο έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην υποκινούμενη από την CIA βίαιη καθαίρεση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, του Σέρβου ηγέτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας, και των οποίων το εγχειρίδιο με τον τίτλο "Αλλαγή καθεστώτος: από τη δικτατορία στη δημοκρατία" γράφτηκε από τον καθηγητή του Χάρβαρντ, Τζην Σαρπ, και συχνά αναφέρεται ως η "Βίβλος του χρωματιστών επαναστάσεων". Το ίδρυμα του ίδιου του Σαρπ, το"Albert Εinstein Institution", χρηματοδοτείται εν μέρει από τοNational Endowment for Democracy και το Open Society Institute του Τζορτζ Σόρος. Εν ολίγοις, η CANVAS έχει σήμερα τον έλεγχο ενός μηχανισμού off-shore για την οργάνωση "ήπιων πραξικοπημάτων".
Η CANVAS δεν περιορίζει τις δραστηριότητές της σε "χρωματιστές επαναστάσεις". Ήταν επίσης παρούσα στα πρώτα ξεσπάσματα του κινήματος "Καταλάβατε την Wall Street", όπως αποδεικνύει περίτρανα ένα βίντεο του ίδιου του Μάροβιτς κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε μια από τις πρώτες συγκεντρώσεις του κινήματος στη Νέα Υόρκη.
Δεν είναι, επομένως, να απορεί κανείς γιατί αρκετές χώρες αρχίζουν να θεωρούν τις εκατοντάδες ξένες ΜΚΟ και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα ως ανεπιθύμητους και πιιθανά επικίνδυνους μηχανισμούς που εργάζονται μυστικά εντός του διευρυμένου πεδίου δραστηριοτήτων τους.
Η Ρωσία έχει αρκετούς λόγους να υιοθετεί μια κυνική στάση σε αυτό το θέμα, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, κατά τη διάρκεια των οποίων υπήρξε μια χιονοστιβάδα παραπληροφόρησης από ξένα ΜΜΕ, που μετέδιδαν επικριτικές δηλώσεις που προέρχονταν από την Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τις οποίες το "Κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας" του Πούτιν και ο ίδιος ο αρχηγός του είχαν σχεδιάσει νοθεία στα αποτελέσματα των εκλογών. Ανάμεσα σε αυτές τις δηλώσεις ήταν αυτές της Χίλαρι Κλίντον, η οποία ισχυρίστηκε ότι "η Ρωσία έχει ανάγκη από δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις". Μάλιστα, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "οι Ρώσοι ψηφοφόροι αξίζουν μια ενδελεχή έρευνα για την εκλογική νοθεία και χειραγώγηση που υφίστανται" (Σκεφτείτε ότι στην Αμερική το 2000 έγινε καραμπινάτη νόθευση αποτελέσματος και δεν μίλησε ούτεμία ΜΚΟ. Ο ίδιος ο Αλ Γκορ απέφυγε να πάει σε δίκη το αποτέλεσμα για να μη διχαστεί το αμερικανικό έθνος).
Ο Πούτιν ανταπέδωσε το "χτύπημα" λίγες ημέρες αργότερα, κατηγορώντας την Κλίντον για την υπόθαλψη διαδηλώσεων στο κέντρο της Μόσχας κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά και αμέσως μετά το τέλος της προεδρικής αναμέτρησης στη Μόσχα.
Η εφημερίδα USA Today ανέφερε τότε σε δημοσίευμά της:
Ο Πρόεδρος Πούτιν τόνισε:
"Όταν η Κλίντον χαρακτηρίζει τις βουλευτικές εκλογές της Ρωσίας ως "νοθευμένες", δίνει σήμα στους αντιπάλους αυτής της κυβέρνησης. Θα ακουστεί το σήμα αυτό και με την υποστήριξη του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα αρχίσουν την ενεργή δράση τους".Ο Πούτιν δήλωσε επίσης: "Οι Ηνωμένες Πολιτείες δαπανούν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για να επηρεάσουν την ρωσική πολιτική με στόχο την αποδυνάμωση του αντίπαλου δέους τους στον τομέα της της πυρηνικής ενέργειας".
Αυτές οι αρχικές "σπίθες" δεν αποκλείεται να οδήγησαν στην σημερινή νομική θέση της Ρωσίας όσον αφορά την τύχη των ξένων ΜΚΟ.
Καθώς η δυναμική της διεθνούς μικροπολιτικής συνεχίζεται αμείωτη, και οι πάσσαλοι στήνονται σταδιακά μέσω των εξελίξεων στη Συρία και στο Ιράν, αλλά και μέσω των κοινών προσπαθειών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για την δημιουργία απειλητικού κλοιού γύρω από τη Ρωσία και την Κίνα, δεν αποκλείεται και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της Ρωσίας και της Αιγύπτου και να ποινικοποιήσουν τη δράση των ξένων ΜΚΟ στο έδαφός τους.
Αυτή η τάση είναι πιθανό να σημάνει δύσκολες ώρες για την τύχη των χιλιάδων ΜΚΟ και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, που εκκολάπτονται συνεχώς και δρουν στο εξωτερικό, αφού γίνεται σαφές ότι πολλά από αυτά λειτούργησαν μέχρι στιγμής ως πολύτιμα εργαλεία και διαμόρφωσαν κατάλληλα "μέτωπα" για δυτικές μυστικές υπηρεσίες όπως η CIA.
Του Patrick Henningsen
Infowars
defencenet.gr
Σχόλιο..
Ύποπτος ο ρόλος των ΜΚΟ και στην χώρα μας και για το πως δουλεύουν για το "βαθύ" αμερικανικό κράτος, σαν το "μακρύ" χέρι της CIA.
Τα έχουμε πει και θα τα λέμε συνέχεια.
Το μόνο αριστερό κόμμα που έχει εναντιωθεί κατά των ΜΚΟ είναι το ΚΚΕ και έκανε πολύ σοβαρές καταγγελίες και αποκαλύψεις για όλες αυτές τις οργανώσεις επαγγελματιών φιλεύσπλαχνων.
Σε αντίθεση βέβαια με το αμερικανοθρεμένο ΣΥΡΙΖΑ που τις χρησιμοποιεί για να έχει πολιτικά οφέλη.