Τίτλοι Ειδήσεων :
Home » » «Ξανακοιτάει» η κυβέρνηση το θέμα των γερμανικών μάρκων Κατοχής

«Ξανακοιτάει» η κυβέρνηση το θέμα των γερμανικών μάρκων Κατοχής

«Ξανακοιτάει» η κυβέρνηση το θέμα των γερμανικών μάρκων Κατοχής 
«Ξανακοιτάει» η κυβέρνηση το θέμα των γερμανικών μάρκων κατοχής που είναι αποθηκευμένα στα υπόγεια της Τράπεζας της Ελλάδος.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα άλλαξε η σύνθεση - ο πρόεδρος - της επιτροπής που έχει ήδη από τον Απρίλιο επιφορτιστεί με το έργο της υποβολή πρότασης για τη διατήρηση ή μη των Γερμανικών μάρκων Κατοχής. 

Συγκεκριμένα, πρόκειται για 14.334.000 χαρτονομίσματα γερμανικών μάρκων Κατοχής που εκδόθηκαν μεταξύ Μαΐου 1941 και Αυγούστου 1941, στους πρώτους δηλαδή μήνες της γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα.

Τα 14.334.000 χαρτονομίσματα διαφόρων αξιών βρίσκονται σε 57 σάκους, που καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο στο θησαυροφυλάκιο του Ιδρύματος Εκτυπώσεων Τραπεζογραμματίων και Αξιών της Τραπέζης της Ελλάδος. 

Έπειτα από 71 χρόνια από την απόσυρση των γερμανικών μάρκων Κατοχής, η Διεύθυνση Εργασιών Δημοσίου της Τραπέζης της Ελλάδος ζήτησε από τη Διεύθυνση Κίνησης Κεφαλαίων, Εγγυήσεων Δανείων και Αξιών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους τη σύσταση επιτροπής σχετικά με τον έλεγχο και την υποβολή πρότασης για τη διατήρηση ή μη των χαρτονομισμάτων αυτών, με σκοπό να αδειάσει το θησαυροφυλάκιό της.

Ουσιαστικά, το έργο της εξαμελούς επιτροπής που αποτελείται από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, εργαζομένους στο Διπλωματικό και Ιστορικό Αρχείο του υπουργείου Εξωτερικών και διευθυντικά στελέχη του Ιστορικού Αρχείου της Τραπέζης της Ελλάδος είναι η υποβολή εισήγησης για το αν συντρέχει λόγος για την περαιτέρω φύλαξη των 14.334.000 γερμανικών μάρκων Κατοχής, την τυχόν διάθεσή τους για άλλους σκοπούς ή την καταστροφή τους, καθώς όπως σημειώνεται στο σχετικό έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους «η αξία τους σήμερα είναι μόνο ιστορική».
http://www.newsbeast.gr/financial/arthro/418474/xanakoitaei-i-kuvernisi-to-thema-ton-germanikon-markon-katohis/
Share this article :
 
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2013. Alysida.blogspot.com - All Rights Reserved
Υλοποίηση και συντήρηση by GT advertising
Powered by Blogger