Το αθάνατο ρουσφέτι τελικά ακόμη και στη μνημονιακή Ελλάδα είναι ανίκητο. Την ίδια ώρα που η τρόικα κόβει εισακτέους από τις στρατιωτικές σχολές, συγχωνεύει Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Σχολές, τα γυμναστήρια ερημώνουν, οι διακρίσεις των Ελλήνων αθλητών έχουν γυρίσει χρόνια πίσω και τα κεκτημένα χρόνων για τους εργαζομένους χάνονται, η τρικομματική κυβέρνηση καταργεί τον νόμο της κυβέρνησης Καραμανλή και βάζει αθλητές από το παράθυρο σε όποιο πανεπιστήμιο θέλουν! Αυτό το διακομματικό ρουσφέτι πέρασε από τη Βουλή με νόμο του Γιάννη Ιωαννίδη, που επί υφυπουργίας του είχε καταργηθεί.
Με τον νέο νόμο που έφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης και ψηφίστηκε την Τετάρτη στην Ολομέλεια διευρύνεται ο αριθμός των διακεκριμένων αθλητών που δικαιούνται οικονομικά πριμ και εισαγωγή στα πανεπιστήμια χωρίς εξετάσεις ή μπόνους εισαγωγής.
Το ρουσφέτι ολκής προβλέπει ότι αθλητής που καταλαμβάνει, μεταξύ άλλων, «1η έως 3η θέση σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα παίδων - κορασίδων, 1η έως 3η θέση σε Ολυμπιακούς Αγώνες νεότητας και παγκόσμιους σχολικούς αγώνες ή ισοφαρίζει παγκόσμια ή ευρωπαϊκή επίδοση νέων ανδρών, νέων γυναικών, εφήβων, νεανίδων, εισάγεται στα ΤΕΦΑΑ καθ' υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων». Οι αθλητές αυτών των κατηγοριών, όπως και όσοι κατατάσσονται στην τριάδα των Μεσογειακών Αγώνων, εφόσον δεν προτιμήσουν τα ΤΕΦΑΑ και θέλουν να εισαχθούν σε ΑΕΙ πριμοδοτούνται με προσαύξηση 30% των μορίων τους.
Για την ιστορία θυμίζουμε ότι ο νόμος 3708/2008 άντεξε κάτι παραπάνω από τέσσερα χρόνια και είχε αποφασιστεί υπό το βάρος των αλλεπάλληλων σκανδάλων ντόπινγκ ολυμπιονικών, παγκόσμιων πρωταθλητών και της Εθνικής άρσης βαρών στο σύνολό της. Τότε ο Μιχάλης Λιάπης, ως υπουργός Πολιτισμού, αποφάσισε να περικόψει τα οικονομικά και όχι μόνο προνόμια των αθλητών, τα οποία -όπως κατ' επανάληψη είχε αναφερθεί από το βήμα της Βουλής- έφεραν τη διαφθορά στον ελληνικό αθλητισμό. Με το νομοσχέδιο που εισηγήθηκαν τότε οι Λιάπης - Ιωαννίδης ο ανεξέλεγκτος διορισμός στις Ενοπλες Δυνάμεις και άλλους φορείς του Δημοσίου περιορίστηκε στους 3 πρώτους των Ολυμπιακών Αγώνων, Παγκόσμιων και Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων και μόνο σε κενές θέσεις της ΓΓΑ και αθλητικών φορέων των δήμων. Επίσης αντικαταστάθηκε η χωρίς εξετάσεις εισαγωγή στα πανεπιστήμια με μοριοδότηση, ενώ έκτοτε χρηματικό πριμ δικαιούνταν μόνο όσοι κατακτούσαν μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Τέλος, η Πολιτεία, εάν πραγματικά ενδιαφέρεται για τους αθλητές, πρέπει να βρει ουσιαστικούς τρόπους στήριξής τους, ακόμη και οικονομικής, και όχι να καταφεύγει σε επιλογές του χθες...
Νίκος Ελευθερόγλου
Εφ. Δημοκρατία.