Τίτλοι Ειδήσεων :
Home » » MΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ ΣΤΗ EUROBANK

MΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ ΣΤΗ EUROBANK


Από το : axiaplus.gr
Μια συνάντηση ικανή να ανατρέψει τα δεδομένα στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα, ενόψει μάλιστα και της επικείμενης ανακεφαλαιοποίησης, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα, όταν και η διοίκηση του... 
Ομίλου Eurobank είχε επαφές με τον Ρώσο μεγιστάνα D. Rybolovlev εκ των βασικών μετόχων της Τράπεζας Κύπρου με ποσοστό άνω του 9%.

Ο Πρόεδρος της Eurobank EFG Ευ. Χριστοδούλου και ο Διευθύνων Σύμβουλος Ν. Νανόπουλος γευμάτισαν προ δεκαημέρου περίπου με τον Ρώσο μεγιστάνα και το επιτελείο του και όπως επισημαίνουν καλά ενημερωμένες πηγές το αντικείμενο της συζήτησης δεν μπορεί να ήταν άλλο από το ενδεχόμενο συμμετοχής του D. Rybolovlev στο μετοχικό κεφάλαια της τράπεζας.

Είναι προφανές, τονίζει στο axiaplus.gr, έμπειρος τραπεζίτης, ότι στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης του πιστωτικού συστήματος, όλες οι ελληνικές τράπεζες αναζητούν «συμμάχους» που διαθέτουν ισχυρή ρευστότητα προκείμένου να συμμετάσχουν στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και να μειώσουν το ύψος συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο μετοχικό τους κεφάλαιο.

Σε αυτή την λογική ο ρώσος μεγιστάνας πληροί αρκετές προϋποθέσεις τόσο λόγω της αναμφισβήτητης οικονομικής του επιφάνειας (ένας από τους 60 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου), ενώ λόγω της παρουσίας τους στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου είναι σε θέση να γνωρίζει και για την κατάσταση του εγχώριου πιστωτικού συστήματος.

Είναι άλλωστε εκπεφρασμένη τις τελευταίες εβδομάδες η πρόθεση των ελλήνων τραπεζιτών να δοθούν κίνητρα στους νυν μετόχους αλλά και σε όσους το επιθυμούν να συμμετάσχουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου προκείμενου να μειωθεί ο κίνδυνος κρατικοποίησης και το εγχώριο πιστωτικό σύστημα να διατηρήσει τον ιδιωτικό χαρακτήρα του.

Με δεδομένη την δυσαρέσκεια του Ρώσου μεγιστάνα για το γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου δεν του επέτρεψε να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής του στην Τράπεζα Κύπρου άνω του 10% και η οποία εκφράστηκε μέσω της μη συμμετοχής του στο πρόσφατο πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης του Συγκροτήματος, η τραπεζική αγορά δεν αποκλείει την περίπτωση να επενδύσει σε άλλη ελληνική τράπεζα.

Είδε και άλλους τραπεζίτες;

Μάλιστα ανεπιβεβαίωτες μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι η παρουσία του D. Rybolovlev στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες συνοδεύτηκε και με σειρά άλλων συναντήσεων με τις διοικήσεις και άλλων ελληνικών τραπεζών, αναδεικνύοντας το γενικότερο ενδιαφέρον του ρώσου μεγιστάνα να εμπλακεί ενεργά στην εγχώρια τραπεζική πραγματικότητα.

Άλλωστε πρόσφατα δημοσιεύματα του axiaplus.gr είχαν επισημαίνει ενδιαφέρον τραπεζικών και επενδυτικών ομίλων από την Ρωσία σε πρώτη φάση αλλά και την Κίνα τις Αραβικές χώρες σε δεύτερη φάση, που είτε θέλουν να διευρύνουν και να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους στις ελληνικές τράπεζες είτε θέλουν να στήσουν ένα εφαλτήριο για τις εργασίες τους στη Ν.Α Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Μάλιστα, ζωηρό παραμένει, σύμφωνα με πληροφορίες από την Κύπρο το ενδιαφέρον του ρωσικού τραπεζικού ομίλου της VTB Bank για την Marfin P.B (νυν Λαϊκή Τράπεζα). Σημειώνεται ότι η VTB Bank είναι μία από τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες. Έχει ήδη παρουσία σε 15 περίπου χώρες εκτός Ρωσίας, ενώ ήδη δραστηριοποιείται στην Κύπρο μέσω της θυγατρικής της Russian Commercial Bank. H VTB, η οποία ελέγχεται κατά 75% από την κυβέρνηση και οι μετοχές της οποίας διαπραγματεύονται και στα χρηματιστήρια της Μόσχας και του Λονδίνου, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας με συνολικό ενεργητικό πέραν των 160 δισ. ευρώ.
http://fimotro.blogspot.com/2012/03/m-eurobank.html
Share this article :
 
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2013. Alysida.blogspot.com - All Rights Reserved
Υλοποίηση και συντήρηση by GT advertising
Powered by Blogger