Τίτλοι Ειδήσεων :
Home » » Τι θα γίνει αν κανένα κόμμα δεν κατακτήσει την αυτοδυναμία;;;

Τι θα γίνει αν κανένα κόμμα δεν κατακτήσει την αυτοδυναμία;;;Όλα όσα προβλέπει το Σύνταγμα για την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Τι γίνεται σε περίπτωση που κανένα κόμμα δεν αποκτήσει αυτοδυναμία.Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα της 6ης Μαΐου και μέσα σε 11 ημέρες, δηλαδή μέχρι τη 17η Μαΐου, οπότε και έχει ορισθεί η σύγκληση της νέας Βουλής, θα
πρέπει να έχει σχηματιστεί η κυβέρνηση που θα διαδεχτεί το απερχόμενο σχήμα συνασπισμού υπό το Λουκά Παπαδήμο.

Εφόσον ένα κόμμα κατακτήσει έστω και οριακή αυτοδυναμία, δηλαδή 151 έδρες στη Βουλή, ο πρόεδρος του λαμβάνει από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.


Ακόμη και με 150+1 βουλευτές, το πρώτο κόμμα θεωρείται αυτοδύναμο και λαμβάνει εντολή σχηματισμού

Τι θα γίνει όμως αν επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά και κανένα κόμμα δεν κατακτήσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία;

Για αυτές τις περιπτώσεις το Σύνταγμα προβλέπει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.


Αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Σε περίπτωση που το πρώτο κόμμα δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος.

Εάν ούτε και το δεύτερο κόμμα καταφέρει να σχηματίσει βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα, η εντολή πάει στον τρίτο νικητή που ανέδειξε η κάλπη.

Κάθε διερευνητική εντολή είναι διάρκειας τριών ημερών.


Εφόσον και οι τρεις εντολές δεν αποδώσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων σε σύσκεψη. Αν επιβεβαιωθεί ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση που να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής, επιδιώκεται συγκρότηση κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών.

Αν και αυτή η απόπειρα αποτύχει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατό ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή.

Στην περίπτωση των διερευνητικών εντολών, αν κόμματα έχουν ισοδυναμία στις βουλευτικές έδρες, προηγείται εκείνο που έλαβε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές.

Νεοσχηματισμένο κόμμα με κοινοβουλευτική ομάδα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής, έπεται του παλαιότερου με ίσο αριθμό εδρών. Στις δύο αυτές περιπτώσεις δεν παρέχονται διερευνητικές εντολές σε περισσότερα από τέσσερα κόμματα.
http://www.pinnokio.gr/
Share this article :
 
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2013. Alysida.blogspot.com - All Rights Reserved
Υλοποίηση και συντήρηση by GT advertising
Powered by Blogger